Praktische informatie Schotland

We winden er geen doekjes om: in Schotland regent het vaak. Zonder de regen zou het land immers nooit zo intens groen zijn. Belangrijk om weten is echter dat het zelden de hele dag door regent. Schotland is net als Ierland een schoolvoorbeeld van “four seasons in one day”.  De dreigende lucht boven het dramatische landschap lokt jaarlijks heel wat fotografen. Bovendien laat een goed voorbereide Schotlandreiziger zich niet afschrikken door een bui. Schotten zeggen wel eens: “There’s no such thing as bad weather, only inappropriate clothing”.

Reizen naar Schotland praktische info

Weer en klimaat

Hoewel Aberdeen op dezelfde breedtegraad als Juneau in Alaska ligt, is het in Schotland niet zo koud als je zou denken. Dat komt door de Warme Golfstroom, die voor een milder kustklimaat zorgt. Het weer is niet zo heel verschillend van de rest van het Verenigd Koningrijk, maar reken dat het er wel frisser is dan in pakweg Wales. En de regen? Die valt heel vaak aan de westkust, maar net daar is het prachtig. Bovendien valt het wel mee: de buien zijn vaak kort, het weer verandert snel, en de regen blijft soms achter de bergkammen hangen. Als het regent, dan zie je hem vaak van ver aankomen. Vooral als je op wandel bent in de weidse vlakten heb je rustig de tijd om je regenkledij aan te trekken.

Kledij

In Schotland is de kans op regen reëel, dus neem je best waterdichte kledij mee. Ook een warme trui is een must-have. Verder raden we aan om je in laagjes te kleden. Meerdere dunne lagen zijn beter dan één dikke laag. De lucht tussen de lagen zorgt voor isolatie. Als je het te warm krijgt, kan je een laagje uittrekken. Kies voor een fleece of wollen trui als tweede laag. Jeans en katoen zijn niet aangeraden.
“Ja, je neemt best waterdichte kleren mee. Maar het kan even goed dat je drie weken lang geen echte regenvlagen ziet. De laatste drie keer dat we naar Schotland reisden, brachten we er in totaal 9 weken door en hadden we slechts 3 dagen echt regen. Dat valt mee, toch?”

5 vestimentaire must-haves voor Schotland

 1. Stevige, waterdichte wandelschoenen (bij voorkeur halfhoog of hoog)
  Deze wandelschoenen zorgen niet alleen voor extra stevigheid en minder risico om je voet om te slaan, maar zijn dankzij de waterdichtheid ook geschikt om in de vaak drassige gebieden te wandelen. Je hoeft dus niet te bedenken hoe je je natte sokken straks weer droog krijgt.
 2. Water- en winddichte jas
  Ga bij voorkeur voor minimum een tweelagige jas en kijk goed uit voor de ‘waterkolom’. De waterkolom geeft aan hoe waterdicht de stof is. De regel is: hoe hoger het getal van de waterkolom, hoe waterdichter het materiaal.
 3. Warme trui of fleece
  Het is net iets frisser in Schotland, maar in de seizoenen waarin we reizen aanbieden wordt het nooit écht koud. Met een tweetal warme pulls of fleeces kom je een heel eind.
 4. Muts en sjaal
  Aangezien je 80% van de warmte via je hoofd verliest, is een reservemuts geen overbodige luxe. Bovendien kan het flink waaien op de kliffen aan de westkust. Het is dan steeds fijn je oren onder je muts of sjaal te kunnen stoppen.
 5. Paraplu
  Voor korte wandelingen kies je voor de makkelijkste oplossing: een goeie windbestendige paraplu.

Wanneer reis je best naar Schotland?

Schotland is in elk seizoen mooi. Iedere periode heeft zo zijn typische natuurelementen. Over het algemeen wordt Schotland vaak door wind en regen gegeseld. Maar eens de zon doorbreekt en de wolken reflecteren in de diepblauwe lochs, laat de Schotse natuur zich in haar mooiste vorm zien. Je houdt er best rekening mee dat de accommodaties op sommige plekken niet dik gezaaid zijn. Daardoor heerst er voor sommige delen van het land een “first come, first served” mentaliteit. Vroeg boeken is dus een must!

Lente in Schotland bloemen Galtic
Zomer in Schotland Rannoch Moor met Galtic
Herfst in Schotland Steal Falls in Glen Nevis Galtic

Lente

In de lente is het rustig en zijn de prijzen een stuk lager dan in het hoogseizoen. Vaak ligt er nog sneeuw op de toppen van de bergen. Die sneeuw contrasteert prachtig met de groene, bruine en blauwe tinten van het dal. In de maanden april, mei en juni regent het in Schotland aanzienlijk minder. De natuur wordt wakker en de zon kan al flink van de partij zijn. Een topseizoen om naar Schotland te reizen!

Zomer

In de zomer kunnen de temperaturen aangenaam warm zijn. Vanaf juli begint het gemiddeld wat meer te regenen. Het zomerseizoen is een seizoen vol festiviteiten. Denk maar aan de Highland Games of the Royal Military Tattoo in Edinburgh. Dat houdt ook in dat het drukker is.

Herfst

De herfst staat synoniem aan bonte kleuren en aardse geuren. De diepe valleien kiezen resoluut voor intens rood en oranjegeel. Dit is het seizoen van kilometerslange paarse heidekleurige rust. Melancholie zelfs. In de highlands is het prachtig! De temperaturen schommelen tussen 8 en 15 graden, ideaal voor die mooie wandelingen waar je altijd al van droomde. De maanden september en oktober zijn goede reismaanden, ondanks de regen. Door de uitgestrektheid van het landschap zie je de regen vaak aankomen, waardoor je je rustig kan aankleden nog voor de eerste druppel valt. Regen kan in Schotland zelfs aangenaam zijn: lekker bij elkaar onder een geruite deken in de zetel zitten met een kop koffie of een geturfde whisky.

Reizen naar Schotland

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Scotland by train

Heb je zin om de auto eens achter te laten en toch volop te genieten van het authentieke Schotland? Deze treinrondreis biedt hiervoor de perfecte oplossing. Terwijl je in alle comfort in de trein zit, glijdt het adembenemende Schotse landschap aan je voorbij, met weelderige groene natuur, glinsterende meren en charmante dorpjes. Bij aankomst op jouw bestemming voel je je ontspannen en ben je meteen klaar om verder op ontdekking te gaan.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Lowlands Discovery

Met deze selfdrive droom je weg op de meest bekoorlijke plekken van de Schotse Laaglanden. Stadjes en natuur wisselen elkaar af tijdens je verblijf in het rustige Peebles, het bruisende Ayrshire en het charmante Pitlochry. Geniet van de rijke geschiedenis, het prachtige platteland en de bruisende cultuur van 'The Lowlands'.

Schotland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Great Glen Way

Ontdek de ruige Highlands en de prachtige westkust van Schotland tijdens deze 8-daagse fietsvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the West Highland Way

Wandel dwars door de ruige Highlands van Schotland gedurende deze 9-daagse reis.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van Ierland & Schotland in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties