Hurtigruten – The Scottish Isles

Whisky en wildlife van de Hebriden tot het uiterste St. Kilda

Ideale reis voor

Gastronomie
Ongerepte natuur
Sightseeing
Toegankelijke bootreis
vanaf € 4036 p.p.
Contacteer ons

Vaar aan boord van MS Spitsbergen vanuit Glasgow naar afgelegen Schotse eilanden met een rijk dierenleven. Ontdek de lokale cultuur en geschiedenis en beleef activiteiten die je dicht bij de natuur brengen. Gedurende de zeereis land je op tal van stranden, maak je begeleide wandelingen, kajak je op zee en onderneem je nog veel meer activiteiten om dit fascinerende land te verkennen. De ruwe natuurlijke schoonheid van de Treshnish Isles, Iona en Skye zal je in vervoering brengen. De op de Unesco-lijst opgenomen archipel St Kilda, op zo’n 150 km van de Schotse kust gelegen, is meest afgelegen Britse eiland. Bezoek kastelen, historische huizen en oude ‘standing stones’ en ervaar de culturele noten van Schotland met whisky, tartan en tweed.

Afreisdata

Vertrek op 10, 20 & 30 april & op 10 mei 2024

Hoogtepunten van de reis

 • Island hopping: zoveel afwisselend moois op relatief korte tijd
 • Bezoek de eilanden van zowel de binnen- als buiten-Hebriden (unieke kans om dit te combineren in één reis!)
 • Spot vogels (vooral op het iconische St. Kilda en de Treshnish Isles, ten westen van Isle of Mull) en wildlife
 • Proef authentieke Schotse whisky's van het vat in verschillende distilleerderijen op Islay
 • Ontdek prachtige, afgelegen eilanden met heel afwisselende groene lanschappen, witte zandstranden en dramatische kliffen
 • Keer terug in de tijd en snuif geschiedenis op tussen de typische 'blackhouses' op eilanden St. Kilda en St. Lewis
 • Leer bij tijdens de uitermate interessante lezingen aan boord

01. Dag per dag

Glasgow, een voormalige industriële grootmacht, is uitgegroeid tot een stijlvolle cultuurstad. Het is vandaag de dag een echte 'hotspot' met een ruim aanbod aan musea, gallerijen en parken. Ontdek de prachtige Art Nouveau-architectuur van Charles Rennie Mackintosh voordat jouw exploratiereis van start gaat.
MS Spitsbergen, een van de kleinere schepen van de Hurtigrutenvloot en gebouwd voor dit soort reizen ligt op jou te wachten. Ga alvast op verkenning aan boord en maak kennis met het Expeditieteam. Zij zijn je gidsen tijdens dit avontuur.

— Lees meer —

Welkom op het eiland Arran, bekend om zijn met heide bedekte landschappen. Het is de perfecte setting voor een wandeling in het schilderachtige landschap. Probeer de populaire Goat Fell trail en kijk uit naar de 'Grote Vijf' van Schotland: de steenarend, het edelhert, de rode eekhoorn, de otter en de gewone zeehond. Verken tuinen van Brodick Castle en bewonder de neolithische rechtopstaande platen bij de Machrie Moor Stone Circle. Deze stop zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de Isle of Arran Distillery waar je de bekende malt whisky even kan proeven.

— Lees meer —

Islay is de trotse thuisbasis van wereldberoemde turfachtige single malts. Port Ellen is de toegangspoort tot drie van de negen distilleerderijen op het eiland. Natuurlijk is geen reis naar Islay compleet zonder een 'wee dram' van één van deze beroemde en historische whiskyproducenten, waaronder Laphroaig en Ardbeg. Dat is echter lang niet de enige reden voor een bezoek aan het eiland. Hier ontdek je eveneens fascinerende oude monolieten en de raadselachtige nederzetting Finlaggan. Vandaag de dag is Islay ook een paradijs voor wilde dieren met meer dan 200 vogelsoorten, waaronder scholeksters, jan-van-genten en steenarenden. Vanaf de vele zandstranden kan je soms een dolfijn of zelfs een reuzenhaai spotten.

— Lees meer —

Tijdens de reis langs de Schotse eilanden kan je ook langs het eiland kleine Gigha (uitgesproken als 'Gee-a), een klein zanderig stukje paradijs in de Hebriden. Het eiland is eigendom van de gemeenschap, gekocht door de 163 bewoners in 2002, en heeft een duurzame lokale economie. Proef er de zeevruchten zoals Gigha heilbot en oesters. Het kleine eiland leent zich perfect om te voet of per fiets verkend te worden. Bezoek de bostuinen van Achamore House en bewonder de kleurrijke rododendrons. Verken vervolgens de witte zandbaaien en het turquoise water langs de kust, zoals aan de stranden Bàgh Rubha Ruaidh en Bàgh na Dòirlinne.

— Lees meer —

Ons avontuur brengt ons naar Iona, voor de kust van Mull in de Binnen-Hebriden. Je kan er de gerestaureerde 6e-eeuwse abdij bezoeken, één van de oudste en heiligste christelijke pelgrimsoorden van Schotland. Of geniet van een wandeling met het Expeditieteam op Dùn I voor een adembenemend uitzicht op St Columba's Bay. Hier kan je een slokje uit de 'Bron van de Eeuwige Jeugd' nemen. Vervolgens vaar je naar de Treshnish Isles - de thuisbasis van Atlantische papegaaiduikers, alken en grijze zeehonden. In de nabijgelegen Fingal's Cave kan je je vergapen aan de zeshoekige basaltzuilen, de prachtige natuurlijke akoestiek en het betoverende gekleurde water.

— Lees meer —

Een bezoek aan dit UNESCO-werelderfgoed is een onvergetelijke ervaring. Als de omstandigheden het toelaten, breng je hier de hele dag door. De vulkanische rotsen van St Kilda zijn de thuisbasis van duizenden nestelende zeevogels, waaronder Noordse Stormvogels, drieteenmeeuwen en meer dan 60.000 paren Noordse Jan-van-Genten.
In 1930 vroegen de laatste bewoners van St Kilda om te worden geëvacueerd vanwege de gure omstandigheden op het eiland. Verken het verlaten dorp en bekijk de kenmerkende cleits - ronde stenen gebouwen die werden gebruikt voor de opslag van turf, eieren en gerookte papegaaiduikers – voordat je terugkeert naar het comfort van het schip.

— Lees meer —

De reis gaat verder naar Stornoway op de eilanden Lewis en Harris in de Buiten-Hebriden, de thuisbasis van de beroemde stof Harris Tweed. Je bezoekt er Lews Castle in gotische stijl, met mooie wandelpaden en fantastische uitzichten. Je kan eveneens de 'Scotland's Stonehenge' zien bij de Callanish Standing Stones of de Great Bernera Trail bewandelen. Een verdere verkenning brengt je naar de wilde en prachtige Shiant Isles, een kleine archipel in de Straat Minch. Het is een van de belangrijkste broedkolonies voor zeevogels in Europa. Kijk vooral uit naar kuifaalscholvers, eidereenden, noordse stormvogels en grote jagers.

— Lees meer —

“Het wildste landschap in de Highlands" - dat is hoe de Victoriaanse dichter Lord Tennyson Loch Coruisk en de omliggende ruige pieken van de Cuillin Mountains beschreef. We trekken onze wandelschoenen aan om samen met het Expeditieteam de omgeving te verkennen. Nadien gaat het verder richting het afgelegen Isle of Eigg met zijn ontzettend rijk dierenleven. Je kan er onder meer arenden, zeehonden, dolfijnen en bruinvissen spotten.

— Lees meer —

Felgekleurde Georgiaanse huizen staan langs de waterkant in de pittoreske vissershaven van Tobermory op het eiland Mull. Leer meer over het plaatselijke erfgoed in de whiskystokerij en het Mull Museum, of wandel rond het meer in Aros Park en bekijk de Baliscate Standing Stones. Het eiland Mull - met de hoogste broeddichtheid van steenarenden in Europa - is gekend bij vogelaars over de hele wereld. Zeearenden zweven hoog boven de kust. Je verkent ook Loch Sunart, een beschermd zeegebied dat bekend staat om de aanwezigheid van otters, dolfijnen en bruinvissen. Tot slot eindig je de dag met een stop aan Mingary Castle.

— Lees meer —

Maak een kustwandeling op het eiland Colonsay en geniet van het adembenemende uitzicht vanaf Kiloran Bay en Plaide Mhòr. Of ga kajakken met de kans om walvissen, bruinvissen en dolfijnen te spotten. Ook de flora gedijt goed op Colonsay, met meer dan 400 bloemsoorten. Sommige daarvan kan je terugvinden in de bostuinen van Colonsay House. Het is opnieuw een paradijs voor vogelaars, met onder meer zeearenden, zeearenden, noordse stormvogels, zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers.

— Lees meer —

Het avontuur langs de Schotse eilanden eindigt in de vroege ochtend in Glasgow. In de haven bevindt zich het opvallende Riverside Museum met daarnaast het schip Glenlee. Als je nog even tijd hebt voordat je huiswaarts keert, bewonder dan zeker de gotische architectuur van Glasgow Cathedral en bekijk de eclectische kunst in Kelvingrove Art Gallery and Museum.

— Lees meer —

02. Prijzen

Kajuittype Vanafprijs per persoon
I-kajuit (lager gelegen binnenkajuit) € 4036
K-kajuit (ruimere en hoger gelegen binnenkajuit) € 4238
J-kajuit (hogergelegen buitenkajuit met belemmerd zeezicht) € 4762
QJ-kajuit (ruimere en hoger gelegen buitenkajuit met belemmerd zeezicht) € 5489
O-kajuit (lager gelegen buitenkajuit) € 5771
P-kajuit (hoger gelegen buitenkajuit op panoramadek) € 5893
U-kajuit (hoogst gelegen buitenkajuit) € 6175
Suites op aanvraag

Single supplementen zijn op aanvraag beschikbaar.
Prijzen kunnen wijzigen in functie van de vertrekdatum en de bezetting van het schip.

INTERESSANT: boek vóór 30/11/2023 en ontvang 30% korting op de flexibele tarieven.

Inbegrepen

 • Exploratiereis Glasgow – St. Kida – Glasgow (10 nachten) in de geboekte hutcategorie in volpension aan boord van de MS Spitsbergen
 • Maaltijden (ontbijt, lunch en diner) in restaurant Aune, huiswijn en –bier, water, frisdrank tijdens de maaltijden
 • Koffie en thee gedurende de hele zeereis
 • Een hervulbare waterfles (mag meegenomen worden naar huis)
 • Engelstalig expeditie team aan boord dat een logbook maakt over de gemaakte reis
 • Informele samenkomsten met de crew, lezingen aan boord en fotografieworkshop
 • Toegang tot het 'Science Center' aan boord
 • Gratis WiFi aan boord
 • Een aantal inbegrepen activiteiten/uitstappen - een overzicht hiervan volgt spoedig
 • Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten
 • Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis)
 • Gebruik van gym, jacuzzi en sauna
 • Een overzichtskaartje van Schotland met de vaarroute van het schip en plannetjes van steden

Niet inbegrepen

 • Optionele excursies
 • Aan- en afreispakket (vluchten, transfers en hotelovernachtingen)
 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer informatie

Opmerkingen

 • Reisbedragen in euro en per persoon op basis van een 2-persoonskajuit. Supplement single kajuit op aanvraag.
 • Het hutnummer wordt bij boeking toegekend. Hurtigruten behoudt zich het recht om het kajuitnummer omwille van organisatorische redenen te wijzigen.
 • Het aanbod aan optionele excursies (=betalend) wordt enkele maanden voor afreis bekend gemaakt.
 • De voorgestelde excursies zijn steeds onder voorbehoud in functie van de weersomstandigheden.

03. Extra info

MS Spitsbergen

Bouwjaar 2009
Gerenoveerd 2016
Scheepswerf Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Capaciteit 335 opvarenden
Bedden 243
Autocapaciteit 0
Brutogewicht 7.344 ton
Lengte 100,54 m
Breedte 18 m
Snelheid 14,5 knopen

MS Spitsbergen neemt je mee op een buitengewone reis.
Tussen september en mei vaart het schip langs de Noorse kust, om zich de rest van het jaar bij de globale Expedition-tochten te voegen.

 • Voor deze reis is een internationaal paspoort geldig tot minstens 6 maanden na je terugreisdatum vereist.
 • 5% korting indien je reeds gereisd hebt met Hurtigruten (min. 3 aaneensluitende nachten)
 • Covid-19: Momenteel is het voorleggen van een vaccinatiebewijs een vereiste om aan deze reis deel te nemen.

Isle of Skye
Galtic Stories

Wat te doen op Isle of Skye?

Het Isle of Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden, de eilandengroep voor de westkust van Schotland. Het eiland betovert je telkens opnieuw met iconische landschappen, bergpassen en een kilometerslange kustlijn. In deze blog geven we je een aantal tips voor een onvergetelijke vakantie op Skye!

Lees meer
Galtic Stories

De oorsprong van Schotse plaatsnamen

Je moet in Schotland niet ver zoeken om Ben en Glen te vinden, van de machtige Ben Nevis tot het feeërieke Glen Coe. Het zijn twee van de honderden plekjes in Schotland met Ben, Glen of Loch in hun naam. Maar waar komen die namen precies vandaan? Eenvoudig: ze stammen af uit het Schots-Gaelisch. Daarnaast drukten trouwens ook de Picten, de Schotten, de Vikings en de Angelen hun stempel op de Schotse plaatsnamen. Tijd voor een taalbad!

Lees meer
Rattray Head Lighthouse Schotland
Galtic Stories

De 5 mooiste vuurtorens van Schotland

Vuurtorens zorgden jarenlang voor veiligheid op zee. Toen er nog geen sprake was van radars dreigden schepen verloren te varen in stormweer. Dankzij lichtsignalen van de vuurtorens wisten zeevaarders dat er land in zicht was. Nu er radars zijn om schippers de weg te leiden, zijn de vuurtorens bijna overbodig geworden. In Schotland zagen ze daar kansen in: de torens dienen niet meer enkel als lichtbakens, ze hebben nog meer functies.

Lees meer
Calton Hill Edinburgh Galtic
Galtic Stories

Wat te doen in Edinburgh

In deze stad kan je makkelijk een midweek vertoeven zonder je te vervelen. Ondanks de grootte van de stad, voelt het er toch minder druk aan dan Brussel. Ben je benieuwd naar wat Edinburgh allemaal te bieden heeft? Galtic zocht het al even voor je uit. Ontdek er alles over in ons blogartikel.

Lees meer
Galtic Stories

De 10 mooiste natuurpunten in Schotland

Schotland is een weelderig lappendeken van dramatisch bergen, glinsterende lochs, donkergroene wouden en de mooiste gouden stranden. De Schotse natuur staat garant voor begeesterende plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Galtic stelde speciaal voor jou een top 10 samen van onze favoriete stukjes Schotse natuur.

Lees meer
Spot puffins in Schotland
Galtic Stories

Wildlife in Schotland

Wie door Schotland reist, kan er niet naast kijken: het fenomenale dierenrijk. Herten, zeearenden, talrijke vogelsoorten, hooglanders, schapen en kleine en grotere vissen. Ze bevinden zich in de veengebieden, de bergen, de heiden, en de koude wateren.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox