De 10 mooiste natuurpunten in Schotland

10 x de mooiste Schotse natuur

De Schotse landschappen verrassen je telkens opnieuw. Schotland is een weelderig lappendeken van dramatisch bergen, glinsterende lochs, donkergroene wouden en de mooiste gouden stranden. Trek doorheen de glooiende heuvels van de Lowlands en vergaap jezelf aan de pracht die de Schotse Hooglanden je te bieden hebben. Schotland is niet ver, maar toch waan je je in een andere wereld. Een wereld van rust en zuivere lucht.

De Schotse natuur staat garant voor begeesterende plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Galtic stelde speciaal voor jou een top 10 samen van onze favoriete stukjes Schotse natuur:

1. Glencoe

Wie Schotland zegt, zegt Glencoe. Een ‘glen’ is een Schotse vallei, waarvan Glencoe de meest bekende is. De rivier Coe loopt door deze vallei en grote, vulkanische pieken bepalen het uitzicht. Ook de grootste berg (of ‘ben’) van het Verenigd Koninkrijk vind je hier: Ben Nevis, een unieke plek in de Hooglanden. De populaire berg is enorm geliefd, ook door de Schotten zelf. De beklimming is pittig, maar de rust die je ervaart op de piek is dat meer dan waard. Doe je het toch liever wat rustiger aan? Je kan de top van Ben Nevis ook bereiken met de kabelbaan.

2. Isle of Skye: Quiraing

Isle of Skye, het trotse eiland aan de ruwe westkust, wordt vaak benoemd als ‘het mooiste eiland van Europa’. Wij begrijpen waarom: oversteken naar Skye maakt ons altijd gelukkig. Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Met zijn authentieke, grillige en vooral pure landschappen is het de droombestemming bij uitstek voor menig natuur- en wandelliefhebber. Vooral de Quiraing, de impressionante bergketen van 543 meter hoog, is erg geliefd bij hen. De benaming stamt uit het Oudnoors en betekent zoveel als ‘ronde plooiing’. In de enorm uitgestrekte bergketen zouden de Schotten hun vee verstopt hebben voor de Noormannen.

3. Ardnamurchan

Het Ardnamurchan schiereiland is een parel aan de Schotse westkust die vaak vergeten wordt. Het schiereiland is bijzonder afgelegen, je kan dit ongerepte gebied enkel bereiken via slingerende single tracks. Ondanks de moeilijke bereikbaarheid is dit een imponerende plek aan de Schotse westkust met verlaten stranden, een klepper van een vuurtoren en een heerlijke distilleerderij. Bezoek het prachtige Sanna Bay strand, waar dolfijnen en walvissen regelmatig opduiken.

4. The North

In het noorden van Schotland is de ongerepte natuur nog baas. Hier vind je tal van woeste natuurelementen terug. Als je van rust en weidse landschappen houdt, is het noorden heerlijk vertoeven. Hoe noordelijker je gaat, hoe minder mensen je tegenkomt. Hier heb je de prachtige natuur even voor jezelf!

5. Silver Sands of Morar / Arisaig

Arisaig is nog zo’n parel die vaak wordt vergeten. Dit dorp is makkelijk bereikbaar en heerlijk om te vertoeven. De Silver Sands of Morar zijn rotsige, witte stranden. Bij mooi weer waan je je even op de Caraïben, maar dan veel rustiger. Geniet van het adembenemende uitzicht op de eilanden Rum, Eigg, Muck en Canna.

6. Het Cairngorms national park

Bospaden doorheen de donkergroene, dichte wouden en herten die af en toe je pad kruisen… Het Cairngorms Nationaal Park heeft heel wat moois te bieden: wildlife, donderende watervallen, intense wandelingen, spiegelende meren en statige bergen. Dit park is het grootste nationale park, maar dat is niet het enige record in het Verenigd Koninkrijk dat op Cairngorms’ naam staat. Vijf van de zes hoogste bergen zijn hier te vinden, samen met 55 Munros (bergen van meer dan 915 meter).

7. Bealach na Ba

Bealach na Ba is een slingerende bergpas op het Applecross schiereiland. Hier waan je je op het einde van de wereld. De weg overbrugt een hoogteverschil van 626 meter om vervolgens naar zeeniveau af te dalen, haarspeldbochten en steile hellingen inclusief. Rijd vanaf Applecross langs de kustlijn van dit schiereiland, de hele route heb je een uitzicht op Isle of Skye. Indrukwekkende vergezichten gegarandeerd op deze bergpas!

8. Isle of Skye: Neist Point

Wie Neist Point bezoekt, gaat vaak rechtstreeks naar de razend bekende vuurtoren die achter een immense klif loodrecht uit de zee opsteekt. Fenomenaal is het zeker, maar Neist Point is meer dan de vuurtoren alleen. Ga eerst wandelen langs de kliffen, aan de rechterkant van de parking van de vuurtoren. Op die manier zie je de vuurtoren langzaam achter de torenhoge klif tevoorschijn komen. Ontroerend mooi!

9. Isle of Skye: Old man of Storr

Old man of Storr is een van onze meest geliefde plekken voor een korte wandeling. Het is hier magisch, vooral met zonsopgang en -ondergang. Deze rots maakte al verschillende keren deel uit van het decor van bekende Hollywoodfilms, maar deze vriendelijke reus is vooral een plek om tot jezelf te komen. Een absolute aanrader!

10. St. Kilda

Deze vulkanische archipel werd opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het is een van de meest indrukwekkende daguitstappen die je kan maken in Schotland. De spectaculaire landschappen kan je enkel bereiken via een urenlange boottrip, maar dat is het zeker waard. St. Kilda heeft enkele van de hoogste kliffen in Europa en is de veilige thuis van vele bedreigde zeevogelkolonies, waaronder de papegaaiduiker en de jan-van-gent. Door zijn unieke, rauwe karakter is deze archipel sinds 1930 onbewoond.

Ontdek onze reizen naar Schotland

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Scotland by train

Heb je zin om de auto eens achter te laten en toch volop te genieten van het authentieke Schotland? Deze treinrondreis biedt hiervoor de perfecte oplossing. Terwijl je in alle comfort in de trein zit, glijdt het adembenemende Schotse landschap aan je voorbij, met weelderige groene natuur, glinsterende meren en charmante dorpjes. Bij aankomst op jouw bestemming voel je je ontspannen en ben je meteen klaar om verder op ontdekking te gaan.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Lowlands Discovery

Met deze selfdrive droom je weg op de meest bekoorlijke plekken van de Schotse Laaglanden. Stadjes en natuur wisselen elkaar af tijdens je verblijf in het rustige Peebles, het bruisende Ayrshire en het charmante Pitlochry. Geniet van de rijke geschiedenis, het prachtige platteland en de bruisende cultuur van 'The Lowlands'.

Schotland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Great Glen Way

Ontdek de ruige Highlands en de prachtige westkust van Schotland tijdens deze 8-daagse fietsvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the West Highland Way

Wandel dwars door de ruige Highlands van Schotland gedurende deze 9-daagse reis.