Brexit: Welke gevolgen heeft het voor mijn reis?

Reis je binnenkort naar het Verenigd Koninkrijk? Reizen naar Schotland en Noord-Ierland blijft, ondanks de Brexit, een magische beleving. De Schotten ontvangen je met open armen en de Noord-Ieren blijven even hartelijk en warm. Je moet nu alleen wel rekening houden met een aantal veranderingen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, zetten we deze even voor je op een rijtje. Zo geniet je toch van een zorgeloze reis!

Sinds 1 oktober 2021 is je identiteitskaart niet meer geldig als reisdocument voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Vanaf dan moet je in bezit zijn van een geldig reispaspoort (het bordeauxrode boekje voor Belgen). Je paspoort moet minstens geldig zijn tot en met de dag van je terugreis.

Je reispaspoort kan je aanvragen bij de gemeente.

Dankzij de Common Travel Area overeenkomst tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland zal er geen harde grens komen tussen beide landen. Zo zullen er geen grenscontroles zijn en hoef je niet in het bezit te zijn van een internationaal paspoort wanneer je met de wagen de grens tussen Ierland en Noord-Ierland oversteekt. Opgelet: Reis je rechtstreeks naar Noord-Ierland? Dan moet je wel een geldig internationaal paspoort bij je hebben.

Europese burgers kunnen tijdens hun reis blijven genieten van noodzakelijke gezondheidszorg met de Europese ziekteverzekeringskaart. Al zal dit wel een aantal beperkingen hebben. We raden je daarom aan om een extra bijstandsverzekering af te sluiten.

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om in het Verenigd Koninkrijk te rijden. Je nationaal rijbewijs is voldoende. Rij je met de eigen wagen? Let er dan wel op dat de verzekeringspapieren in de auto liggen en dat je Eurolites (een soort doorzichtige stickers) op je koplampen bevestigt.

Nu het VK geen lid meer is van de Europese Unie, kan je niet langer alles wat je er koopt onbeperkt en kosteloos meenemen naar huis.

  • Reis je met het vliegtuig of de ferry?

De totale waarde van de gekochte goederen mag niet meer dan €430 bedragen.

  • Reis je met de Eurostar?

De totale waarde van de gekochte goederen mag niet meer dan €300 bedragen.

Daarnaast is het sinds 1 januari 2021 niet meer toegestaan om vlees, vis of zuivelproducten mee te nemen. De lekkere verse zalm, bacon en cheddar zullen dus ter plaatse genoten moeten worden. Ander lekkers zoals biscuits, jam en custard vormt dan weer geen enkel probleem. Opgelet: neem je graag een fles whisky mee naar huis? Van sterke dranken kan je slechts één liter belastingvrij meenemen in je bagage.

Telecombedrijven mogen in principe meer kosten aanrekenen voor bellen, sms’en en mobiel datagebruik buiten de Europese Unie. Voorlopig zeggen Belgische en Nederlandse telecombedrijven dat ze niet van plan zijn om de tarieven voor roaming aan te passen. Wil je er zeker van zijn dat je telefoonfactuur niet hoog oploopt? Bekijk de huidige roamingtarieven van jouw eigen provider.

Gaat jouw reisroute door zowel de Republiek Ierland als Noord-Ierland? Dankzij de Common Travel Area overeenkomst tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland zal er geen harde grens komen tussen beide landen. Zo zullen er geen grenscontroles zijn en hoef je niet in het bezit te zijn van een internationaal paspoort wanneer je met de wagen de grens tussen Ierland en Noord-Ierland oversteekt.

Opgelet: Reis je rechtstreeks naar Noord-Ierland? Dan moet je wel een geldig internationaal paspoort bij je hebben.

Je trouwe viervoeter is nog steeds welkom om mee te reizen. Daarvoor heb je wel een dierenpaspoort, het blauwe boekje, nodig.

Bovendien moet de hond gechipt en ontwormd zijn, en moet hij ten laatste 21 dagen voor vertrek een inenting tegen hondsdolheid gekregen hebben.

Ontdek ons aanbod

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

The Ultimate Roadtrip

Deze 16-daagse autorondreis neemt je mee langs de kust van het Ierse eiland. Bezoek onderweg het middeleeuwse Derry, het mysterieuze Belfast het bruisende Galway en natuurlijk ook metropool Dublin.

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Wild Atlantic Way North

Maak een onvergetelijke roadtrip van 14 dagen langs de noordelijke Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Wild Atlantic Way South

Verken de kleurrijke steden en de ruige landschappen van het zuidelijke gedeelte van de- Wild Atlantic Way gedurende deze 16-daagse rondreis.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.