Wildlife in Schotland

Wie door Schotland reist, kan er niet naast kijken: het fenomenale dierenrijk. Herten, zeearenden, talrijke vogelsoorten, hooglanders, schapen en kleine en grotere vissen. Ze bevinden zich in de veengebieden, de bergen, de heiden, en de koude wateren.

Monarch of the glen

De Schotse Hooglanden zijn het territorium van the monarch of the glen: het edelhert. Dit is de grootste hertensoort in Schotland. Tussen eind september en oktober vindt de bronsttijd van deze majestueuze dieren plaats. Tijdens deze periode ziet het hert er nog imposanter uit en gaat hij “burlen” of bronstig loeien. Een van de grootste spektakels in het dierenrijk!

Daarnaast leven er nog drie andere hertensoorten in Schotland. En wist je dat het eiland Jura de naam draagt van het Gaelische woord voor “hert” (Jura)? Dit is de plek bij uitstek om herten te spotten. Alleen al op dit kleine eiland leven 6000 wilde herten.

Zeearenden en andere vogels

De tweede indrukwekkende bewoner van de hooglanden is de zeearend. Met een spanwijdte van 2,5 meter is het de grootste vogel in het Verenigd Koninkrijk en een majestueuze verschijning aan de lucht. Begin 20ste eeuw stierven ze uit, maar sinds de succesvolle herintroductie doen ze het steeds beter. Op je reis naar Schotland kan je ze spotten tijdens een zeearendsafari.

de grootste kolonie puffins broedt op St Kilda

Daarnaast zijn er nog tal van andere vogelsoorten. De arend, de buizerd, de torenvalk, de sperwer, de sneeuwgors en de raaf zijn er maar enkele van. In de lente vestigen zich ook kolonies papegaaiduikers en jan-van-genten aan de Schotse rotskusten om te broeden.

De grootste kolonie papegaaiduikers of “puffins” vind je op St Kilda, een eiland op vier uur varen van het vasteland. Een bezoek aan het eiland is een van de meest unieke ervaringen die je in Schotland kan inplannen. Je hebt voldoende tijd om het eiland zelfstandig of met gids te verkennen.

De grootste kolonie jan-van-genten vind je op Bass Rock nabij Tantallon Castle, een van de eerste stops op je Schotlandreis.

De Schotse hooglander

De Schotse hooglander is onlosmakelijk verbonden met Schotland. Deze langharige rossige koe met dikke vacht trekt het hele jaar door de weidse natuur. Soms ligt de Longhair Coo, zoals de Schotten hem noemen, zelfs kauwend midden op de openbare weg. De dieren zijn heel zachtaardig en komen zelden agressief uit de hoek.

Schotse hooglander zijn niet allemaal ros van kleur
In Schotland vind je ook talloze schapen

Wist je dat deze dieren vóór 1840 voornamelijk zwart waren? Het verhaal doet de ronde dat de toenmalige Britse koningin Victoria de voorkeur gaf aan rossige dieren en het bevel gaf om er meer te gaan kweken.

Een mannetjeshooglander en een vrouwtjeshooglander zijn goed te onderscheiden aan de hoorns. Bij stieren staan ze naar voren gericht, bij koeien eerder naar boven. De hooglanders delen hun heuvels en moorlands bovendien met miljoenen Schotse schapen.

“Soms ligt de Longhair Coo, zoals de Schotten hem noemen, kauwend midden op de openbare weg”

Walvissen, dolfijnen.. Op seafari ontdek je het allemaal.

Waterdieren

Ook in de koude wateren rond Schotland zijn er bijzondere dieren te vinden. De rivieren zijn bekend omwille van de zalm en forel. Voor de kust zwemmen het hele jaar door dolfijnen die je met wat geluk al vanop de ferry kan spotten. Met wat meer geluk kan je tijdens je Schotlandreis ook twee ontzagwekkende kanjers van de oceaan treffen: orka’s en reuzenhaaien. De orka’s zijn er van mei tot augustus. Een van de beste manieren om orka’s of ander zeedieren te spotten is een begeleide boottocht.

Er leven naar schatting ook zo’n 8000 otters in Schotland, ze bevinden zich voornamelijk aan de noord- en westkust en in de rivieren en lochs. En zeehonden? Die spot je het makkelijkst bij Dunvegan Castle. Bij het kasteel zit een kolonie die zich niet druk maakt als bootjes dichtbij komen varen, een aanrader!

Wandelparadijs

Schotland telt enkele van de grootste natuurgebieden in Europa. Het zijn oneindige en onaangetaste landschappen die doorkruist worden door afwisselende wandelroutes voor zowel gevorderden als beginnende stappers. Tijdens de wandeltochten is een verrekijker geen overbodige luxe. Je kan er damherten, reeën, wilde geiten, wezels, dassen, vossen, hazen, konijnen en eekhoorns spotten.

Echte roofdieren zijn er niet meer. In de 18e eeuw is de wolf uitgestorven.

Hij was de grote vijand van boeren die hun lifestock wilden beschermen. Net zoals bij ons wordt de dialoog rond herintroductie voorzichtig gevoerd.

 

Een van de belangrijkste natuurgebieden is het uitgestrekte Cairngorms National Park dat zich tussen Inverness, Aberdeen en Perth bevindt. Het park is zo’n 4500 km² groot. Het is de thuis van wilde katten, edelherten, auerhoenders en de enige rendierenkudde in Groot-Brittannië. Tot in de 12e eeuw leefden er nog volop rendieren in Schotland.

Ze stierven uit, maar recent zijn er een aantal kuddes uitgezet op de hellingen van de Cairngorms.

De National Trust for Scotland speelt een belangrijke rol in het natuurbehoud.  Deze stichting bezit, onderhoudt en beheert niet alleen kastelen en prehistorische sites, maar ook veengebieden, bergtoppen en kliffen.

Ook eekhoorns kan je spotten in Schotland.