Wildlife in Schotland

Wie door Schotland reist, kan er niet naast kijken: het fenomenale dierenrijk. Herten, zeearenden, talrijke vogelsoorten, hooglanders, schapen en kleine en grotere vissen. Ze bevinden zich in de veengebieden, de bergen, de heiden, en de koude wateren.

Monarch of the glen

De Schotse Hooglanden zijn het territorium van the monarch of the glen: het edelhert. Dit is de grootste hertensoort in Schotland. Tussen eind september en oktober vindt de bronsttijd van deze majestueuze dieren plaats. Tijdens deze periode ziet het hert er nog imposanter uit en gaat hij “burlen” of bronstig loeien. Een van de grootste spektakels in het dierenrijk!

Daarnaast leven er nog drie andere hertensoorten in Schotland. En wist je dat het eiland Jura de naam draagt van het Gaelische woord voor “hert” (Jura)? Dit is de plek bij uitstek om herten te spotten. Alleen al op dit kleine eiland leven 6000 wilde herten.

Zeearenden en andere vogels

De tweede indrukwekkende bewoner van de hooglanden is de zeearend. Met een spanwijdte van 2,5 meter is het de grootste vogel in het Verenigd Koninkrijk en een majestueuze verschijning aan de lucht. Begin 20ste eeuw stierven ze uit, maar sinds de succesvolle herintroductie doen ze het steeds beter. Op je reis naar Schotland kan je ze spotten tijdens een zeearendsafari.

de grootste kolonie puffins broedt op St Kilda

Daarnaast zijn er nog tal van andere vogelsoorten. De arend, de buizerd, de torenvalk, de sperwer, de sneeuwgors en de raaf zijn er maar enkele van. In de lente vestigen zich ook kolonies papegaaiduikers en jan-van-genten aan de Schotse rotskusten om te broeden.

De grootste kolonie papegaaiduikers of “puffins” vind je op St Kilda, een eiland op vier uur varen van het vasteland. Een bezoek aan het eiland is een van de meest unieke ervaringen die je in Schotland kan inplannen. Je hebt voldoende tijd om het eiland zelfstandig of met gids te verkennen.

De grootste kolonie jan-van-genten vind je op Bass Rock nabij Tantallon Castle, een van de eerste stops op je Schotlandreis.

De Schotse hooglander

De Schotse hooglander is onlosmakelijk verbonden met Schotland. Deze langharige rossige koe met dikke vacht trekt het hele jaar door de weidse natuur. Soms ligt de Longhair Coo, zoals de Schotten hem noemen, zelfs kauwend midden op de openbare weg. De dieren zijn heel zachtaardig en komen zelden agressief uit de hoek.

Schotse hooglander zijn niet allemaal ros van kleur
In Schotland vind je ook talloze schapen

Wist je dat deze dieren vóór 1840 voornamelijk zwart waren? Het verhaal doet de ronde dat de toenmalige Britse koningin Victoria de voorkeur gaf aan rossige dieren en het bevel gaf om er meer te gaan kweken.

Een mannetjeshooglander en een vrouwtjeshooglander zijn goed te onderscheiden aan de hoorns. Bij stieren staan ze naar voren gericht, bij koeien eerder naar boven. De hooglanders delen hun heuvels en moorlands bovendien met miljoenen Schotse schapen.

“Soms ligt de Longhair Coo, zoals de Schotten hem noemen, kauwend midden op de openbare weg”

Walvissen, dolfijnen.. Op seafari ontdek je het allemaal.

Waterdieren

Ook in de koude wateren rond Schotland zijn er bijzondere dieren te vinden. De rivieren zijn bekend omwille van de zalm en forel. Voor de kust zwemmen het hele jaar door dolfijnen die je met wat geluk al vanop de ferry kan spotten. Met wat meer geluk kan je tijdens je Schotlandreis ook twee ontzagwekkende kanjers van de oceaan treffen: orka’s en reuzenhaaien. De orka’s zijn er van mei tot augustus. Een van de beste manieren om orka’s of ander zeedieren te spotten is een begeleide boottocht.

Er leven naar schatting ook zo’n 8000 otters in Schotland, ze bevinden zich voornamelijk aan de noord- en westkust en in de rivieren en lochs. En zeehonden? Die spot je het makkelijkst bij Dunvegan Castle. Bij het kasteel zit een kolonie die zich niet druk maakt als bootjes dichtbij komen varen, een aanrader!

Wandelparadijs

Schotland telt enkele van de grootste natuurgebieden in Europa. Het zijn oneindige en onaangetaste landschappen die doorkruist worden door afwisselende wandelroutes voor zowel gevorderden als beginnende stappers. Tijdens de wandeltochten is een verrekijker geen overbodige luxe. Je kan er damherten, reeën, wilde geiten, wezels, dassen, vossen, hazen, konijnen en eekhoorns spotten.

Echte roofdieren zijn er niet meer. In de 18e eeuw is de wolf uitgestorven.

Hij was de grote vijand van boeren die hun lifestock wilden beschermen. Net zoals bij ons wordt de dialoog rond herintroductie voorzichtig gevoerd.

 

Een van de belangrijkste natuurgebieden is het uitgestrekte Cairngorms National Park dat zich tussen Inverness, Aberdeen en Perth bevindt. Het park is zo’n 4500 km² groot. Het is de thuis van wilde katten, edelherten, auerhoenders en de enige rendierenkudde in Groot-Brittannië. Tot in de 12e eeuw leefden er nog volop rendieren in Schotland.

Ze stierven uit, maar recent zijn er een aantal kuddes uitgezet op de hellingen van de Cairngorms.

De National Trust for Scotland speelt een belangrijke rol in het natuurbehoud.  Deze stichting bezit, onderhoudt en beheert niet alleen kastelen en prehistorische sites, maar ook veengebieden, bergtoppen en kliffen.

Ook eekhoorns kan je spotten in Schotland.

Ook wildlife spotten in Schotland?

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Scotland by train

Heb je zin om de auto eens achter te laten en toch volop te genieten van het authentieke Schotland? Deze treinrondreis biedt hiervoor de perfecte oplossing. Terwijl je in alle comfort in de trein zit, glijdt het adembenemende Schotse landschap aan je voorbij, met weelderige groene natuur, glinsterende meren en charmante dorpjes. Bij aankomst op jouw bestemming voel je je ontspannen en ben je meteen klaar om verder op ontdekking te gaan.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Lowlands Discovery

Met deze selfdrive droom je weg op de meest bekoorlijke plekken van de Schotse Laaglanden. Stadjes en natuur wisselen elkaar af tijdens je verblijf in het rustige Peebles, het bruisende Ayrshire en het charmante Pitlochry. Geniet van de rijke geschiedenis, het prachtige platteland en de bruisende cultuur van 'The Lowlands'.

Schotland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Great Glen Way

Ontdek de ruige Highlands en de prachtige westkust van Schotland tijdens deze 8-daagse fietsvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the West Highland Way

Wandel dwars door de ruige Highlands van Schotland gedurende deze 9-daagse reis.