De 5 mooiste vuurtorens van Schotland

Vuurtorens zorgden jarenlang voor veiligheid op zee. Toen er nog geen sprake was van radars dreigden schepen verloren te varen in stormweer. Dankzij lichtsignalen van de vuurtorens wisten zeevaarders dat er land in zicht was. Nu er radars zijn om schippers de weg te leiden, zijn de vuurtorens bijna overbodig geworden. In Schotland zagen ze daar kansen in: de torens dienen niet meer enkel als lichtbakens, ze hebben nog meer functies.

Ardnamurchan Lighthouse Schotland

1

Ardnamurchan Lighthouse

Vertrek vanuit Fort William of Glencoe voor een daguitstap naar deze vuurtoren, ontworpen door Alan Stevenson. Deze is gelegen op het meest westelijke punt van het Britse vasteland. Al sinds 1849 strooit de vuurtoren zijn stralen uit over de Schotse westkust. In de gebouwen waar vroeger de vuurtorenwachter woonde, vind je nu het bezoekerscentrum ‘Kingdom of Light’ (Rioghachd na Sorcha) van het Ardnamurchan Lighthouse Trust. Volg de tentoonstelling over de geschiedenis en werking van de vuurtoren. Je kan er de herstelde machinekamer bezoeken, met de originele misthoorn!

Neist Point Lighthouse. Schotland

2

Neist Point Lighthouse

Deze ietwat vervallen vuurtoren en de adembenemende locatie… Een fotogenieke plek, waar Galtic stiekem een zwak voor heeft. De vuurtoren werd ontworpen door David Alan Stevenson, zoon van Alan Stevenson. Neist Point Lighthouse ligt op het meest westelijke puntje van the Isle of Skye. De vuurtoren is zo geliefd dat de Talisker distilleerderij er een whisky naar vernoemde. Een hebbedingetje, maar niet makkelijk te verkrijgen.

Aan de vuurtoren geniet je van prachtige vergezichten. Wandel naar de vuurtoren maar wees voorzichtig als het donker of mistig is. Het wandelpad komt rakelings langs de immens hoge kliffen. Spot je de vele zeevogels op de kliffen?

Bell Rock Lighthouse Schotland

3

Bell Rock Lighthouse

Ga je op je reis graag buiten de gebaande paden? Dan is deze vuurtoren een aanrader. Weinig reizigers kunnen zeggen dat ze deze 35 meter hoge vuurtoren al bezocht hebben. Je geraakt er namelijk niet zomaar: de vuurtoren ligt 18 kilometer voor de kust van Angus, op de Bell Rock. Een bouwwerk midden op zee is niet evident, het is een enorme prestatie. Daarom werd Bell Rock Lighthouse opgenomen in de BBC-docuserie over de Zeven wonderen van het Industriële Tijdperk. De vuurtoren werd ontworpen door wederom een Stevenson: Robert Stevenson, grootvader van David Alan Stevenson en vader van Alan Stevenson. Tussen 1807 en 1810 werd deze gebouwd, waardoor het de titel van “oudste vuurtoren in zee ter wereld” draagt.

Het Bell Rock Lighthouse werkt nauw samen met de Bell Rock Signal Tower, het kuststation. Deze werd in 1813 gebouwd voor de vuurtorenwachters. Nu is het de locatie van het Signal Tower Museum, waar je alles leert over de geschiedenis van de vuurtoren.

Bass Rock Lighthouse Schotland

4

Bass Rock Lighthouse

Deze 20 meter hoge vuurtoren ligt op Bass Rock, vlak voor de oostkust en tegenover Tantallon Castle. Het Northern Lighthouse Board gaf de opdracht om een 13de eeuwse vestiging op de Bass Rock te slopen en er in de plaats een vuurtoren neer te zetten. David Stevenson ontwierp de vuurtoren en voor een goeie £8000 werd deze opgetrokken in 1902. Het Northern Lighthouse Board bestuurt de vuurtoren vandaag nog, maar vanuit Edinburgh.

Bass Rock herbergt de grootste kolonie jan-van-genten ter wereld, met jaarlijks meer dan 150.000 vogels.

North Queensferry Harbour Light Tower. Schotland

5

North Queensferry Harbour Light Tower

De North Queensferry Harbour Light Tower is ’s werelds kleinste, nog werkende vuurtoren. Deze werd door Robert Stevenson gebouwd. Vanop vuurtorens geniet je in de meeste gevallen een schitterend uitzicht over het water. De North Queensferry Harbour Light Tower biedt meer dan dat: een prachtig zicht op het water én op een van de beroemdste bruggen van Schotland, de Firth of Forth. In de zomermaanden kan je de vuurtoren binnenin bewonderen. Hoe dan ook, een bezoek aan de vuurtoren met het prachtige uitzicht op de brug loont in elk seizoen de moeite.

Schotland Rattray Head Lighthouse

Bonus

Rattray Head Lighthouse

Oorspronkelijk zouden we ons te beperken tot onze vijf favoriete vuurtorens, maar deze kon niet ontbreken. Rattray Head Lighthouse is een 34 meter hoge vuurtoren, gebouwd in 1895. De vuurtoren staat heel dicht bij de kustlijn, op een brede, granieten sokkel. Deze vuurtoren vraagt om vastgelegd te worden. Ondanks de bombardementen en aanvallen met machinegeweren tijdens de tweede wereldoorlog, werd de vuurtoren nooit buiten werking gesteld. Meer nog: de vuurtoren werd hierdoor opgenomen in de lijst van gebouwen met een “Architectural and Historical Interest”.
Je raadt waarschijnlijk al wie de vuurtoren ontwierp?  Juist, een Stevenson!  Deze keer David Alan Stevenson.

Galtic werkt met personaliseerbare reizen. Zo zijn er verschillende opties voor activiteiten tijdens jouw reis. Samen vertalen we je wensen tot een voorstel op maat. Alle informatie over de activiteiten wordt gebundeld in je persoonlijke informatiemap met insider tips en unieke weetjes.

Ontdek onze reizen naar Schotland

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Scotland by train

Heb je zin om de auto eens achter te laten en toch volop te genieten van het authentieke Schotland? Deze treinrondreis biedt hiervoor de perfecte oplossing. Terwijl je in alle comfort in de trein zit, glijdt het adembenemende Schotse landschap aan je voorbij, met weelderige groene natuur, glinsterende meren en charmante dorpjes. Bij aankomst op jouw bestemming voel je je ontspannen en ben je meteen klaar om verder op ontdekking te gaan.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Lowlands Discovery

Met deze selfdrive droom je weg op de meest bekoorlijke plekken van de Schotse Laaglanden. Stadjes en natuur wisselen elkaar af tijdens je verblijf in het rustige Peebles, het bruisende Ayrshire en het charmante Pitlochry. Geniet van de rijke geschiedenis, het prachtige platteland en de bruisende cultuur van 'The Lowlands'.

Schotland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Great Glen Way

Ontdek de ruige Highlands en de prachtige westkust van Schotland tijdens deze 8-daagse fietsvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the West Highland Way

Wandel dwars door de ruige Highlands van Schotland gedurende deze 9-daagse reis.