Hoe naar Schotland reizen

Comfortable roadtrippen in Schotland

Schotland is een heerlijk land om met de wagen te verkennen.  We durven haast zeggen dat er geen mooiere driving roads bestaan dan die in bonnie Scotland. En file? Die is er nauwelijks! De rit door het adembenemende Schotse landschap verveelt geen minuut. Belangrijk om weten is dat de maximale snelheid aangegeven wordt in mijlen per uur. Vergeet onderweg ook niet op te letten voor de loslopende schapen en koeien die niet bepaald gehaast zijn als je erlangs rijdt. Bovendien zie je bij het ochtendgloren en het vallen van de avond ook vaak herten in de nabijheid van de wegen.

Reizen naar Schotland met de ferry & eigen wagen

Reizen met de ferry: voordelen

  • VAKANTIEGEVOEL – Als je met de ferry reist, begint het vakantiegevoel al van zodra je de buik van het schip binnenrijdt. Je hoeft vanaf dan even niets anders te doen dan te ontspannen. Als je het graag rustig houdt, dan kan je gaan eten in het restaurant, wat shoppen in de Seashop of een boek lezen. Hou je van ambiance? Dan kan je aan het buffet eten en achteraf kiezen voor een drankje met live entertainment! Of pik gewoon een film mee in de bioscoop aan boord.
  • TIJD – Als je de ferry neemt, is de reistijd langer. Je bent al snel een kleine dag onderweg naar de hooglanden. Maar het geeft je wel de mogelijkheid om enkele mooie dingen te zien onderweg. Hoe noordelijker je gaat, hoe meer het landschap verandert en hoe meer het Schotlandgevoel tot je door begint te dringen.
  • STRESS – Je hoeft niet lang op voorhand in IJmuiden te zijn als je de ferry neemt. Vaak worden het inschepingsproces en de verplaatsing met de ferry als minder stresserend ervaren dan het nemen van een vliegtuig.
  • COMFORT – Op een ferry kan je vrij rondwandelen, je kan buiten een frisse neus halen en op het gemak iets gaan eten. Bij minder mooi weer kan het soms wel wat onstuimig zijn ’s nachts. Sommige mensen kunnen hier probleemloos doorslapen, andere vinden het net iets moeilijker. Gelukkig komt dat niet vaak voor.
  • KINDEREN – Kinderen vinden het vaak heel cool op een ferry. Het uitvaren van de havens is een belevenis op zich en ze kunnen zich vrij bewegen aan boord.
  • ECOLOGISCH – Met de ferry reizen is een pak beter voor het milieu dan met een vliegtuig naar Schotland te vliegen. De CO2-uitstoot in gram per reizigerskilometer is bij de ferry een fractie in vergelijking met diezelfde reis met het vliegtuig.
  • EIGEN WAGEN – Veel mensen ervaren het als comfortabeler om met de eigen wagen te rijden, in tegenstelling tot een huurwagen die vaak minder uitgerust is. Bovendien hoef je geen rekening te houden met maximale bagage. Met je eigen wagen neem je zoveel mee als je wil en dat is écht wel handig!

Reizen met de ferry: praktisch

Reis je met de ferry naar Schotland? Dan neem je ferry in IJmuiden, een havenstad in de gemeente Velsen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Vanuit Brussel sta je in twee uur en veertig minuten in IJmuiden. Je kan deze eerste dag ook makkelijk combineren met een dagje Amsterdam.

Vanuit IJmuiden neem je een nachtvaart met de ferry.  Na je ontbijt kom je aan in Newcastle upon Tyne in het noordoosten van Engeland. Daarna kan je de ferry vlot georganiseerd verlaten. Eigenlijk merk je niet hoe lang je onderweg bent.
Eens in Newcastle is het amper anderhalf uur rijden voor je de Schotse grens oversteekt en tweeëneenhalf uur rijden naar Edinburgh.  Tijdens deze route voorzien we enkele mooie bezienswaardigheden die je eerste kilometers in het Verenigd Koninkrijk aangenaam zullen maken.

De ferry vanuit IJmuiden vaart dagelijks naar Newcastle.

HEEN

Vertrek Tijdstip van vertrek Haven van aankomst Tijdstip van aankomst
IJmuiden ’s avonds rond 17:30 Newcastle ’s ochtends rond 09:15

TERUG

Vertrek Tijdstip van vertrek Haven van aankomst Tijdstip van aankomst
Newcastle ’s avonds rond 17:00 IJmuiden ’s ochtends rond 09:45

 

Wil je toch liever niet met de ferry en eigen wagen reizen? We bieden ook fly&drive pakketten aan, vraag ons gerust meer informatie over deze formules. 

Reizen naar Schotland

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Scotland by train

Heb je zin om de auto eens achter te laten en toch volop te genieten van het authentieke Schotland? Deze treinrondreis biedt hiervoor de perfecte oplossing. Terwijl je in alle comfort in de trein zit, glijdt het adembenemende Schotse landschap aan je voorbij, met weelderige groene natuur, glinsterende meren en charmante dorpjes. Bij aankomst op jouw bestemming voel je je ontspannen en ben je meteen klaar om verder op ontdekking te gaan.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Lowlands Discovery

Met deze selfdrive droom je weg op de meest bekoorlijke plekken van de Schotse Laaglanden. Stadjes en natuur wisselen elkaar af tijdens je verblijf in het rustige Peebles, het bruisende Ayrshire en het charmante Pitlochry. Geniet van de rijke geschiedenis, het prachtige platteland en de bruisende cultuur van 'The Lowlands'.

Schotland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Great Glen Way

Ontdek de ruige Highlands en de prachtige westkust van Schotland tijdens deze 8-daagse fietsvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the West Highland Way

Wandel dwars door de ruige Highlands van Schotland gedurende deze 9-daagse reis.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van Ierland & Schotland in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties