Met de wagen door Schotland reizen

Door de adembenemende landschappen van Schotland rijden is een bijzondere belevenis. Je valt er van de ene ‘ooh’ in de andere, en zoekt wel vaker de kant van de weg op om de omgeving beter in je op te nemen.

Het Schotse landschap is bijzonder spectaculair: single tracks die je kronkelend langs mooie lochs en donkergroene dalen leiden.  Langs eindeloze landschappen waar edelherten hun weg door zoeken.  En langs zachte grasvlaktes en stoere rotsformaties.

De Schotten zelf zijn bijzonder rustig op de baan, maar verwacht niet dat ze spontaan stoppen om je als voetganger over te laten. Ze vinden het zelf vreemd als je aan een voetpad stopt om een voetganger over te laten.

Enkele zaken om rekening mee te houden bij het rijden door Schotland

Schotten rijden links van de weg

Net zoals in het hele Verenigd Koninkrijk rijden ook Schotten aan de linkse kant van de weg. Dat is even aanpassen als je voor het eerst door Schotland rijdt, maar ook niet meer dan dat. Het went vrij snel om links te rijden, dus maak je zeker geen zorgen.
Wees extra voorzichtig als je een rotonde oprijdt, want de wagens komen van rechts. En als je als voetganger de straat oversteekt, maak er dan een gewoonte van om eerst rechts en dan links het aankomend verkeer te checken.

Schotten kennen nauwelijks files

Je zal merken dat er in Schotland nauwelijks files zijn. Buiten het hoogseizoen kwamen we nooit een file tegen, zelfs niet in de grote steden. Rijden gaat er vlot, verwacht geen hectische toestanden zoals in België.

Wanneer je achter een Schot rijdt en hij merkt dat jij sneller rijdt, dan zal hij je vaak voorlaten op de eerstvolgende passing place. Fijn, toch?
Wees zelf ook sociaal en laat snelle bestuurders passeren. Dat waarderen ze heel erg.

Reizen met de wagen in Schotland Galtic
Landschap wagen rijden in Schotland met Galtic

Schotten rijden in mijlen per uur

De maximale snelheid wordt in Schotland aangegeven in mijlen per uur.  Een mijl per uur is 1,61 kilometer per uur. Als je wagen geen mijlen per uur weergeeft, kan je dit makkelijk oplossen. Net zoals in België zijn er enkele maximale snelheden waar je rekening mee dient te houden. Het is best handig als je een lijstje maakt met de meest voorkomende snelheden en dit ergens aan het dashboard bevestigt. Geen zorgen meer!
De snelheidslimieten in Schotland zijn:

  • 30 miles/hour (45 km/uur) binnen de bebouwde kom
  • 60 miles/hour (90 km/uur) buiten de bebouwde kom op 2-baans wegen
  • 70 miles/hour (112 km/uur) op 4-baans wegen en snelwegen.

Schotten rijden op single tracks

Dit zijn de slingerende eenbaanswegen met verkeer in de beide richtingen. Op geregelde afstanden zijn er ‘passing places’ waar je je even aan kant kan zetten om het tegemoetkomende verkeer door te laten. De praktijk leert dat dit heel vlot werkt en dat Schotten zich mooi aan de regels houden.

Voor sommigen zijn deze Schotse wegen het walhalla van de drivers roads, voor sommigen zijn ze net iets beangstigender. Rij vooral rustig en je zal merken dat je je eigenlijk nergens druk over hoeft te maken. Na verloop van tijd kan de afwisseling in de wegen zelfs leuk worden.

Wildlife op de wegen in Schotland met Galtic
Schotland wegen rondrijden met Galtic

Schotten houden rekening met dieren op de weg

In Schotland staan dieren vaak niet in met prikkeldraad omheinde weides. Schapen en highland cows grazen bijgevolg wel eens langs de weg.  Ze generen zich niet en kuieren rustig over de straat, waardoor het verkeer opgehouden wordt. Er is ook veel wildlife, in de vroege ochtend of bij valavond is het dus extra uitkijken.
De drukste oversteekplaatsen worden aangegeven met borden, maar de dieren kunnen je ook verrassen op plekken waar je het niet verwacht. Blijf dus altijd alert!

Schotten rijden niet met Waze

In Schotland is de internetverbinding niet van dezelfde kwaliteit dan hier in België.  Reken dus niet op Waze om je de weg te wijzen.  Dit kan in de drukst bewoonde regio’s een optie zijn, maar eens je verder van die gebieden wegtrekt, zal je merken dat je internetsignaal helemaal kan wegvallen.
GPS blijft het wel doen, al geven we bij Galtic er de voorkeur aan om een handige papieren kaart mee te nemen.  Tenslotte is het wegennetwerk in Schotland niet zo heel complex.

Hoe rondrijden in Schotland met Galtic
Kronkelende wegen in Schotland met Galtic

Bekijk al onze reizen naar Schotland

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Scotland by train

Heb je zin om de auto eens achter te laten en toch volop te genieten van het authentieke Schotland? Deze treinrondreis biedt hiervoor de perfecte oplossing. Terwijl je in alle comfort in de trein zit, glijdt het adembenemende Schotse landschap aan je voorbij, met weelderige groene natuur, glinsterende meren en charmante dorpjes. Bij aankomst op jouw bestemming voel je je ontspannen en ben je meteen klaar om verder op ontdekking te gaan.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Lowlands Discovery

Met deze selfdrive droom je weg op de meest bekoorlijke plekken van de Schotse Laaglanden. Stadjes en natuur wisselen elkaar af tijdens je verblijf in het rustige Peebles, het bruisende Ayrshire en het charmante Pitlochry. Geniet van de rijke geschiedenis, het prachtige platteland en de bruisende cultuur van 'The Lowlands'.

Schotland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Great Glen Way

Ontdek de ruige Highlands en de prachtige westkust van Schotland tijdens deze 8-daagse fietsvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the West Highland Way

Wandel dwars door de ruige Highlands van Schotland gedurende deze 9-daagse reis.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van Ierland & Schotland in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties