Ierlands mooiste historische sites

Ierland is een prachtige natuurbestemming, maar dat is lang niet de enige troef. Ook cultuur- en geschiedenisliefhebbers komen hier aan hun trekken. “Elke steen heeft een verhaal, elke toren een legende en iedere heuvel zijn eigen saga”, zo omschrijft Toerisme Ierland het op hun website. We zouden het niet beter kunnen verwoorden.

Oude kloosters, kastelen en prehistorische sites. Ontsnap aan de dagelijkse sleur en keer terug in de tijd in Ierland. We lijsten even de 10 mooiste sites voor jullie op. Een voor een aanraders voor op de bucketlist!

Duizenden boeken in de bibliotheek van het prestigieuze Trinity College

Trinity College Library

De beste en bekendste universiteit van Dublin, Trinity College, is vooral geliefd door de prachtige bibliotheek. De Trinity College Library moet een van de mooiste bibliotheken ter wereld zijn. Laat je overweldigen door de meer dan 200 000 boeken die hier verzameld zijn.

Door de prachtige architectuur waan je je in een Harry Potter film. Het lijkt alsof de bekende tovenaar en zijn vrienden op elk moment tevoorschijn kunnen komen achter de hoge boekenkasten.

Het hoogtepunt van de bibliotheek is het Book of Kells: een eeuwenoud manuscript dat door Keltische monniken werd gekalligrafeerd.

Glendalough

Tussen de heuvels van Wicklow Mountains ligt een van Ierlands hoogtepunten: de oude abdij van Glendalough. Verdwaal tussen de oude graven met Keltische kruisen. Je vindt hier ook de Round Tower, die ooit dienst deed als de klokkentoren van St. Kevin’s Church.
Trek je wandelschoenen aan en ga de bergen in. Er zijn zes wandelingen die je langs tal van panoramische punten naar boven leiden, vanwaar je Glendalough prachtig kan fotograferen.

Rock of Cashel

In de county Tipperary zie je een oude ruïne op een heuvel. Dit is een van de best bewaarde historische sites van Ierland. De Rock of Cashel speelt al sinds de 4de eeuw een belangrijke plek in de Ierse geschiedenis. Hier regeerden de koningen over het eiland. Ondanks dat het kasteel heel wat schade opliep, kan je de vestiging wel nog bezichtigen. Vanop een lagergelegen site, Hore Abbey, geniet je een prachtig zicht op de spectaculaire Rock of Cashel.

 

Bezoek de iconische Rock of Cashel in Ierland
Bewonder de Rock of Cashel in Ierland

Ross Castle

Aan de rand van het Killarney Nationaal Park ligt het oude Ross Castle. Het kasteel werd gebouwd in de 15de eeuw door die Ierse O’Donoghue clan en bewees zijn dienst tijdens de elfjarige oorlog tussen Ierland, Schotland en Engeland. Tijdens de bouw van het kasteel voorspelde men dat een vijand, die van over het water zou komen, het kasteel zou innemen. Zodra de boot van Cromwell het kasteel naderde, gaven de Ieren zich over.
Het fort kijkt uit over Lough Leane, een van de drie grote meren in het nationaal park. Huur een bootje en neem de adembenemende geschiedenis in je op vanop het water.

Kylemore Abbey

Dit schilderachtige klooster ligt midden in het groene Connemara. Tot 2010 was Kylemore Abbey een gegeerde kostschool voor meisjes. Tot op de dag van vandaag worden de kamers grotendeels gebruikt door de nonnen. Tijdens je bezoek kan je de kamers die niet in gebruik zijn, bezoeken. Maak zeker een wandeling in de ommuurde victoriaanse tuinen.
Verblijf in het luxueuze Ashford Castle

Ashford Castle

Dit kasteel dateert al van 1228, al was dat wel onder de naam ‘House of Burke’. Gedurende de jaren werd het kasteel om de haverklap opgeknapt, verbouwd en verkocht. Hier kwam een eind aan toen het in handen kwam van de familie Guinness. Zij verbouwden het kasteel en dat is sindsdien niet meer opnieuw gebeurd.
Sinds enkele jaren doet het landhuis dienst als luxehotel, en het werd in 2016 verkozen als beste hotel ter wereld. Zelfs de royals Meghan en Harry verbleven hier tijdens hun huwelijksreis. Een overnachting heeft een stevig prijskaartje, maar gelukkig kan je het kasteel ook van buitenaf bewonderen en kuieren door de tuinen.

Dunlewey church

Mount Errigal, het herkenningspunt bij uitstek voor wandelaars in het Glenveagh Nationaal Park, is de hoogste berg van de county Donegal. Aan de voet van de berg ligt Dunlewy Church, omringd door prachtige landschappen. Omdat meer en meer Ieren de barre omgeving verlieten, kwam de kerk tot verval. Vandaag doen de locals er alles aan om de ruïne zo goed mogelijk te bewaren.

Dunluce Castle

Vlak aan de rand van een klif in Noord-Ierland staat het Dunluce Castle. Het uiterst dramatische kasteel is een geliefde plek voor fotografen. Het kasteel werd opgetrokken in de 16de eeuw. Slechts 100 jaar later, na de Battle of Boyne, was het al verlaten. Vanaf dat moment heeft de natuur het kasteel volledig overgenomen.

Titanic museum

In Belfast werd het meest iconische schip ter wereld gebouwd, de Titanic. De bouw van het gigantische cruiseschip zorgde voor werkgelegenheid en welvaart. Nadat het schip zonk, moest het scheepsdok sluiten. De inwoners van Belfast hebben jarenlang de sporen van de gefaalde Titanic proberen wissen. Tegenwoordig is dit anders: de inwoners van Belfast zijn trots op hun geschiedenis. Een museum in het Titanic Quarter kon dan ook niet ontbreken.
Het indrukwekkende gebouw herinnert je eraan dat een schip elke kant op kan varen. In de meer dan negen zalen word je meegenomen in de geschiedenis: van de bouw van het schip tot de uiteindelijke ramp. Kippenvel gegarandeerd, dit museum is een must!

Brú na Bóinne – Boyne Valley

Brú na Bóinne de grootste collecties megalithische kunst van West-Europa, verspreid over meer dan 90 monumenten. De meest spectaculaire monumenten zijn Newgrange, Knowth, Hill of Tara en Dowth.
Elk monument in de mystieke vallei heeft zijn eigen verhaal: oude koningen regeerden er over hun land en de zon en maan werden hier vereerd.

 

Wil je ook terugkeren in de tijd? Ontdek ons aanbod!

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Wild Atlantic Way South

Verken de kleurrijke steden en de ruige landschappen van het zuidelijke gedeelte van de- Wild Atlantic Way gedurende deze 16-daagse rondreis.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

The Ultimate Roadtrip

Deze 16-daagse autorondreis neemt je mee langs de kust van het Ierse eiland. Bezoek onderweg het middeleeuwse Derry, het mysterieuze Belfast het bruisende Galway en natuurlijk ook metropool Dublin.

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Wild Atlantic Way North

Maak een onvergetelijke roadtrip van 14 dagen langs de noordelijke Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway.

Ierland Lente Nazomer Winter Zomer 6 dagen

Citybreak Dublin

Neem 6 dagen uitgebreid de tijd om de moderne stad Dublin alsook de omliggende natuur te ontdekken tijdens deze georganiseerde citybreak.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Irish Essentials

Deze korte kennismakingsreis met de hoogtepunten van Republiek Ierland brengt je van het bruisende Dublin tot de ruige Ring of Kerry.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Ierland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Ancient Heart of Ireland

Tijdens deze 11-daagse reis keer je terug in de tijd tot het neolithische tijdperk en krijg je de kans enkele van Ierlands historische parels te verkennen.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Ring of Kerry

Ontdek tijdens deze fietsvakantie de kleurrijke dorpen, rijke geschiedenis en heerlijke gerechten van één van de meest zuidelijkste provincies van Ierland.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Hike the Kerry Way

Ontdek tijdens de kleurrijke dorpen, rijke geschiedenis en fantastische Ierse gastvrijheid tijdens deze wandelvakantie in county Kerry.

Ierland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Family Adventure Ireland

Verken met het hele gezin de Causeway Coast en Enniskillen op een actieve manier. Stap op de E-bike, trotseer de golven op je surfplank, beklim heuvels en daag jezelf en je gezin uit tijdens verschillende activiteiten.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Unwind on the Emerald Isle

Ervaar 'Unwind on the Emerald Isle': Onthaast en omarm rust. Focus op lokale cultuur en verbinding met zowel de mensen als met de omgeving. Geniet van serene accommodaties en betoverende plekken als Kenmare, The Burren en de Wicklow Mountains.