Ieren en hun Craic

Van de rijke Ierse woordenschat, is ‘Craic’ misschien wel het meest verwarrende woord. Craic spreek je uit als ‘krack’. Schrik niet als een Ier je vraagt “How was the Craic?”. Hij vraagt niet naar drugs, maar naar de sfeer.

Goede gesprekken, livemuziek en whisky

Een gezellige avond met goede gesprekken, een whisky en onverwachte livemuziek – dat zijn drie geheime ingrediënten voor Ierse craic. Het Iers-Gaelische woord is moeilijk te vertalen naar één woord, maar het betekent zoveel als gezelligheid, genot en sfeer. Maar craic kan ook verwijzen naar personen: wanneer Ieren over iemand zeggen “he’s/she’s great craic”, bedoelen ze dat iemand in een gezellige bui is.

Craic Ierland betekenissen

Alsof het woord op zich nog niet complex genoeg was, zijn er ook verschillende gradaties van ‘craic’, van ‘minus craic’ tot ‘craic was ninety’. Op je reis naar Ierland zal je ongetwijfeld veel in aanraking komen met de Ierse craic. We zetten de gradaties even voor je op een rij, zodat je zelf ook mee kan praten. Bestel een lekkere stout of een goed glas whisky en beschrijf zelf de craic van de pub:

  • Minus craic: er was geen plezier, de sfeer zat niet goed.
  • Good craic: het was een gezellige avond, maar zonder speciale gebeurtenissen.
  • Mighty craic: beter dan good craic, maar nog niet de sfeer van het hoogste niveau.
  • Savage craic: het was een fantastische avond, er werden goede grappen gemaakt en het was gezellig met iedereen samen.
  • Deadly craic: het was lang geleden dat het zo gezellig was geweest, iedereen was in topvorm en er waren gezellige gesprekken.
  • Craic was ninety: het ultimatum wat betreft sfeer en gezelligheid: de avond was fantastisch op elk niveau. De muziek was goed, het gezelschap was in topvorm en de drank vloeide rijkelijk.

Craic op vakantie

Als je naar Ierland reist en craic eens wil ervaren, ga je het beter niet zoeken in de overvolle Temple Bar wijk van Dublin. Zoek daarvoor de minder gebaande paden even op. Een B&B met een pub waar het haardvuur knettert, waar de bar gevuld is met Guinness en whisky, waar de locals mee aanschuiven aan tafel en waar de man des huizes zijn gitaar bovenhaalt,… Dat is wat de Ieren bedoelen met craic.

Zelf de Ierse craic ervaren? Ontdek ons aanbod!

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Wild Atlantic Way South

Verken de kleurrijke steden en de ruige landschappen van het zuidelijke gedeelte van de- Wild Atlantic Way gedurende deze 16-daagse rondreis.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

The Ultimate Roadtrip

Deze 16-daagse autorondreis neemt je mee langs de kust van het Ierse eiland. Bezoek onderweg het middeleeuwse Derry, het mysterieuze Belfast het bruisende Galway en natuurlijk ook metropool Dublin.

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Wild Atlantic Way North

Maak een onvergetelijke roadtrip van 14 dagen langs de noordelijke Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway.

Ierland Lente Nazomer Winter Zomer 6 dagen

Citybreak Dublin

Neem 6 dagen uitgebreid de tijd om de moderne stad Dublin alsook de omliggende natuur te ontdekken tijdens deze georganiseerde citybreak.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Irish Essentials

Deze korte kennismakingsreis met de hoogtepunten van Republiek Ierland brengt je van het bruisende Dublin tot de ruige Ring of Kerry.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Ierland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Ancient Heart of Ireland

Tijdens deze 11-daagse reis keer je terug in de tijd tot het neolithische tijdperk en krijg je de kans enkele van Ierlands historische parels te verkennen.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Ring of Kerry

Ontdek tijdens deze fietsvakantie de kleurrijke dorpen, rijke geschiedenis en heerlijke gerechten van één van de meest zuidelijkste provincies van Ierland.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Hike the Kerry Way

Ontdek tijdens de kleurrijke dorpen, rijke geschiedenis en fantastische Ierse gastvrijheid tijdens deze wandelvakantie in county Kerry.

Ierland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Family Adventure Ireland

Verken met het hele gezin de Causeway Coast en Enniskillen op een actieve manier. Stap op de E-bike, trotseer de golven op je surfplank, beklim heuvels en daag jezelf en je gezin uit tijdens verschillende activiteiten.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Unwind on the Emerald Isle

Ervaar 'Unwind on the Emerald Isle': Onthaast en omarm rust. Focus op lokale cultuur en verbinding met zowel de mensen als met de omgeving. Geniet van serene accommodaties en betoverende plekken als Kenmare, The Burren en de Wicklow Mountains.