De mooiste kastelen van Schotland

Wie Schotland zegt, zegt kastelen. Overal in bonnie Scotland maken ze deel uit van het onvergetelijk landschap. Ze vormen de brug tussen heden en verleden. We zochten voor jou uit welke kastelen écht op je Schotland bucketlist moeten staan. Dit zijn onze 10 aanraders.

Eilean Donan Castle in Schotland Galtic

Eilean Donan Castle

Eilean Donan is zowat het meest gefotografeerde kasteel van Schotland. Het kasteel kijkt uit op the Isle of Skye en werd genoemd naar een Keltische heilige die er in 617 werd gemarteld.  Dit pittoresk kasteel staat op een eiland aan Loch Duich en wordt omgeven door de majestueuze pracht van de Kintail bossen. Het herbergt, naast de vele kunstobjecten, een zwaard waarvan beweerd wordt dat het op de Slag van Culloden gebruikt werd. Eilean Donan was het decor voor de James Bond film The World is not Enough en werd écht bekend door de film Highlander met Sean Connery. De beste plek om het kasteel te fotograferen? Onder aan de parking van All the Goodness Coffee & Bakeshop!

Edinburgh Castle in Schotland Galtic
Dunnottar Castle in Schotland Galtic
Balmoral Castle in Schotland Galtic

Edinburgh castle

Edinburgh Castle torent hoog boven de hoofdstad van Schotland uit. Het kasteel bevindt zich bovenop een uitgedoofde vulkaan en herbergt de Crown Jewels, de Stone of Destiny en het reuzengeschut Mons Meg. Vergeet zeker de one o’clock gun niet die dagelijks om 13u wordt afgevuurd vanop Edinburgh Castle (behalve zondagen, Goede Vrijdag en Kerstdag).

Dunnottar castle

Dramatischer dan Dunnottar Castle wordt het haast niet. Het kasteel rijst hoog boven de scherpe kliffen aan de Schotse oostkust op en is een van de mooiste fotomomenten op vele Schotlandreizen.
Hoe dramatischer het weer, hoe intenser de ervaring.  Bij zonsondergang is het kasteel op zijn mooist. Het was de thuisbasis van de Earls Marischal, ooit een van de machtigste families van Schotland.

Balmoral castle

Dit kasteel in de Schotse hooglanden is het zomerverblijf van de Britse koninklijke familie. Je kan het bezoeken van in de lente tot 31 juli, daarna nemen de royals er hun intrek. Queen Victoria noemde het haar “lieflijk paradijs in de Highlands”. Wist je dat er op het landgoed van het kasteel een heuse piramide gebouwd werd die uitstekend geschikt is als fotogelegenheid?

Lindesfarne Castle in Schotland Galtic
Dunvegan Castle in Schotland Galtic

Lindesfarne Castle

Dit kasteel is gebouwd op een vulkanische heuvel van basalt. Het kan je misschien wat aan de Mont Saint-Michel doen denken. Het Holy Island waarop het kasteel gebouwd werd is bij eb vanop het vasteland bereikbaar via een verhoogde weg. Het kasteel was laatst nog het decor voor de laatste aflevering van Norsemen op Netflix.

Stirling Castle

Het Stirling Castle werd zorgvuldig gerestaureerd tot zijn oorspronkelijke Renaissance-glorie en torent hoog boven Stirling uit.  Het was vanaf de twaalfde eeuw de residentie van de Schotse koningen en is zeker een bezoekje waard. Pas sinds 1964 wordt het niet meer als militair depot gebruikt. Het kasteel is bijzonder omwille van de Great Hall die contrasteert met de ruige buitenmuren. Sinds 1999 bevindt de Great Hall zich opnieuw in z’n originele staat.

Dunvegan Castle

Dunvegan Castle is het oudste voortdurend bewoonde kasteel van Schotland. Het is al 800 jaar het voorouderlijk huis van de Chiefs van de MacLeod clan. Het bevindt zich op een prachtige locatie op Skye, omgeven door tuinen. Dunvegan Castle is erg populair omwille van de korte boottochten en de permanente zeehondenkolonie vlakbij het kasteel. Je kan er de dieren van heel dicht bewonderen. In het kasteel hangt de Am Bratach Sith (The Fairy Flag of Dunvegan), een van de meest gekoesterde erfstukken van de MacLeod clan.  De vlag bovenop het kasteel is bekend om de mythe van Keltische feeën en de magische eigenschappen die ermee samenhangen.

Blair castle in in Schotland Galtic
Tantallon Castle in in Schotland Galtic
Dunrobin Castle in Schotland Galtic

Blair Castle

Het witte Blair Castle ligt vlakbij Blair Atholl en is de thuisbasis van het laatste privéleger van Europa, de Atholl Highlanders. Het eigenzinnig kasteel bevindt zich in de beboste heuvels en torent boven de River Garry uit. Het is het hoofdverblijf van de clan Murray. Zeker een bezoekje waard!

Tantallon Castle

Deze dramatische kasteelruïne raden we aan als een van de eerste tussenstops als je met de ferry naar Schotland reist. Het kasteel ligt aan de Scottish Borders aan de oostkust, niet zo heel ver van Edinburgh. Het wordt vaak in één adem genoemd met Bass Rock. Deze rots huisvest de grootste kolonie jan-van-genten ter wereld, 10% van de wereldpopulatie!

Dunrobin Castle

Eigenlijk verwacht je geen kasteel als Dunrobin Castle in Schotland.  Het voelt heel Frans aan en is met z’n 189 kamers het grootste kasteel in de noordelijke Hooglanden. In dit sprookjeskasteel zou nog een geest rondwaren die gelinkt wordt aan een dramatisch liefdesverhaal. De tuinen zijn er top!

Reizen naar Schotland

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Scotland by train

Heb je zin om de auto eens achter te laten en toch volop te genieten van het authentieke Schotland? Deze treinrondreis biedt hiervoor de perfecte oplossing. Terwijl je in alle comfort in de trein zit, glijdt het adembenemende Schotse landschap aan je voorbij, met weelderige groene natuur, glinsterende meren en charmante dorpjes. Bij aankomst op jouw bestemming voel je je ontspannen en ben je meteen klaar om verder op ontdekking te gaan.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Lowlands Discovery

Met deze selfdrive droom je weg op de meest bekoorlijke plekken van de Schotse Laaglanden. Stadjes en natuur wisselen elkaar af tijdens je verblijf in het rustige Peebles, het bruisende Ayrshire en het charmante Pitlochry. Geniet van de rijke geschiedenis, het prachtige platteland en de bruisende cultuur van 'The Lowlands'.

Schotland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Great Glen Way

Ontdek de ruige Highlands en de prachtige westkust van Schotland tijdens deze 8-daagse fietsvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the West Highland Way

Wandel dwars door de ruige Highlands van Schotland gedurende deze 9-daagse reis.