Dublin bezienswaardigheden

9 leukste bezienswaardigheden om te bezoeken in Dublin

Dublin: de stad van pubs, boeken, Guinness, Molly en talloze bezienswaardigheden. Maar Dublin is veel meer dan dat. Ongeacht het seizoen, Dublin is altijd een goed idee. ’s Zomers is er veel groen en ook best veel zon. ’s Winters zorgen de kleurrijke huizen en de vele pubs voor de warmte en gezelligheid. Met tal van musea en galerijen vinden ook cultuurliefhebbers hier hun gading. Dublin met een klein budget: the National Gallery, the National Museum of Archaeology & History en the National History Museum zijn volledig gratis te bezoeken.

Plan je een bezoek aan de Ierse hoofdstad? We lijsten al even onze aanraders voor je op:

De 9 leukste bezienswaardigheden in Dublin

1. Trinity College

Pal in het centrum van Dublin vind je de beroemdste universiteit van Ierland, Trinity College. De fotogenieke universiteit werd opgericht in 1592 en is vooral geliefd door de bibliotheek, the Old Library. In de onderzoeksbibliotheek met meer dan 200 000 boeken keer je als het ware even terug in de tijd. Het lijkt hier alsof Harry Potter en Hermelien elk moment achter een van de schappen tevoorschijn kunnen komen.
Het bekendste boek dat je hier kan bewonderen is het Book of Kells, een kopie van de vier evangeliën in prachtige kalligrafie door monniken. Dit is een van de oudste en best bewaarde manuscripten. Wil je er zeker van zijn dat je tijdens jouw bezoek aan Dublin ook het Trinity College kan bezoeken? Contacteer Galtic, dan zorgen wij voor tickets.

2. Old Jameson Distillery

Whiskyliefhebber of niet, iedereen kent Jameson. Als sinds 1780 is dit de best verkopende whisky van Ierland. De oude distilleerderij werd omgevormd tot een echt belevingscentrum: je leert er alles over de Jameson familie en de verschillende stappen in het productieproces. Na de rondleiding weet je alles over whisky en Dublin.

3. EPIC – The Irish Emigration Museum

Wist je dat emigratie een belangrijk hoofdstuk is in de Ierse geschiedenisboeken? In 1840 was de helft van de immigranten in Amerika Iers. Tijdens de Ierse hongersnood emigreerde een grote groep naar het land. Ook na de hongersnood en tijdens de financiële crisis van 2008 trokken veel Ieren weg naar het buitenland. In het interactieve EPIC museum leer je waarom zoveel Ieren het land ontvluchtten en wat de gevolgen waren voor de families en hun land. Alles wordt hier prachtig uitgelegd in 20 themakamers. Deze bezienswaardigheid is een echte aanrader tijdens jouw reis in Dublin.

4. Ha’penny Bridge

Deze iconische, gietijzeren voetgangersbrug verbindt de Temple Bar wijk met Liffey Street. De officiële naam is ‘Liffey Bridge’, maar iedereen zegt Ha’Penny Bridge. Deze bijnaam heeft de brug te danken aan de tolprijs van vroeger. Voetgangers moesten meer dan een eeuw lang elke keer een halve penny tol betalen als ze de brug overstaken.

5. Phoenix Park

Op een steenworp van het stadscentrum vind je een prachtig stukje natuur. In 1662 legde de hertog van Ormonde een hertenpark aan in de Ierse hoofdstad. In het Phoenix Park, het grootste ommuurde park van Europa, leven vandaag nog steeds zo’n 500 damherten. Wie nog meer dieren wil zien, kan een bezoekje brengen aan de bekende Dublin Zoo. Wil je Phoenix Park helemaal ontdekken? Huur dan eventueel een fiets, want het park is gigantisch groot. Met 710 hectare om te verkennen is het twee keer zo groot als New York’s Central Park.

6. Patrick’s Cathedral

De imposante Saint Patrick’s Cathedral is de grootste kathedraal van Ierland. De kathedraal heeft zijn naam te danken aan Saint Patrick, de patroonheilige van Ierland. Hij zou zijn volgelingen gedoopt hebben in een waterput die naast de kathedraal ligt. Ontdek een van de weinige gebouwen die nog overblijven uit het middeleeuwse Dublin.

7. Dublin Castle

In het centrum van de hoofdstad ligt het gigantische Dublin Castle, gebouwd in de 13de eeuw door de Engelsen op de oude ruïnes van een Vikingburcht. Het kasteel is een allegaartje van verschillende bouwstijlen. Dat komt doordat het in de loop der jaren verschillende keren werd verbouwd.
Dublin Castle was meer dan 700 jaar lang het hoofdkwartier van het Engelse bestuur over Ierland. Tegenwoordig doet het enkel dienst bij staatsaangelegenheden en -bezoeken. Volg een rondleiding in het kasteel. Je kan ook de Chapel Royal bezoeken, met de statievertrekken en de crypte. In de crypte zie je nog restanten van de oude Vikingburcht.

8. Kilmainham Gaol

Deze oude gevangenis werd voor het eerst geopend in 1796 en sloot in 1924. Hier werden voornamelijk politieke gevangen vastgehouden tijdens de Ierse strijd voor onafhankelijkheid. Een aantal sleutelfiguren uit de Ierse geschiedenis zaten hier achter de tralies. Herinneringen aan deze gevangenis zijn pijnlijk en die pijn voel je nog als je het gebouw binnenwandelt. Volg een rondleiding en leer over het harde leven dat de gevangen hier te verduren kregen.

9. Howth

Wil je even weg van de drukte van de stad? De county Dublin is meer dan de hoofdstad alleen. Ook een dagtrip naar het pittoreske Howth loont zeker de moeite. Ook bij de Dublinners zelf is het een populaire uitstap. Het vissersdorpje barst van de gezellige restaurants die heerlijke, verse vis serveren. Je kan er ook shoppen naar hartenlust: je vindt er tal van charmante winkeltjes die arts en crafts, organische producten en etens- en antiekwaren verkopen. Je kan er ook prachtig wandelen langs de kustlijn en op de kliffen.

Ontdek deze bezienswaardigheden in Dublin zelf

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Wild Atlantic Way South

Verken de kleurrijke steden en de ruige landschappen van het zuidelijke gedeelte van de- Wild Atlantic Way gedurende deze 16-daagse rondreis.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

The Ultimate Roadtrip

Deze 16-daagse autorondreis neemt je mee langs de kust van het Ierse eiland. Bezoek onderweg het middeleeuwse Derry, het mysterieuze Belfast het bruisende Galway en natuurlijk ook metropool Dublin.

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Wild Atlantic Way North

Maak een onvergetelijke roadtrip van 14 dagen langs de noordelijke Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway.

Ierland Lente Nazomer Winter Zomer 6 dagen

Citybreak Dublin

Neem 6 dagen uitgebreid de tijd om de moderne stad Dublin alsook de omliggende natuur te ontdekken tijdens deze georganiseerde citybreak.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Irish Essentials

Deze korte kennismakingsreis met de hoogtepunten van Republiek Ierland brengt je van het bruisende Dublin tot de ruige Ring of Kerry.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Ierland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Ancient Heart of Ireland

Tijdens deze 11-daagse reis keer je terug in de tijd tot het neolithische tijdperk en krijg je de kans enkele van Ierlands historische parels te verkennen.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Cycle the Ring of Kerry

Ontdek tijdens deze fietsvakantie de kleurrijke dorpen, rijke geschiedenis en heerlijke gerechten van één van de meest zuidelijkste provincies van Ierland.

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Hike the Kerry Way

Ontdek tijdens de kleurrijke dorpen, rijke geschiedenis en fantastische Ierse gastvrijheid tijdens deze wandelvakantie in county Kerry.

Ierland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

Family Adventure Ireland

Verken met het hele gezin de Causeway Coast en Enniskillen op een actieve manier. Stap op de E-bike, trotseer de golven op je surfplank, beklim heuvels en daag jezelf en je gezin uit tijdens verschillende activiteiten.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Unwind on the Emerald Isle

Ervaar 'Unwind on the Emerald Isle': Onthaast en omarm rust. Focus op lokale cultuur en verbinding met zowel de mensen als met de omgeving. Geniet van serene accommodaties en betoverende plekken als Kenmare, The Burren en de Wicklow Mountains.