Met de wagen door Ierland reizen

Wil je graag met je eigen wagen naar Ierland reizen? Op deze pagina vind je alles terug over rijden in Ierland. Met onze tips ga je met een gerust hart de baan op.

Verkeersregels

 • Op het hele Ierse eiland moet je aan de linkerkant van de weg rijden. Inhalen mag alleen langs rechts.
 • Op een kruising zonder verkeerstekens moet je voorrang verlenen aan bestuurders op de hoofdweg. Op een kruising van gelijkwaardige wegen zonder verkeerstekens moet je voorrang verlenen aan bestuurders van rechts.
 • Op een rotonde rijdt het verkeer met de klok mee. Als je een rotonde nadert, moet je de richting al aangeven die je na de rotonde wil volgen.
 • Alle inzittenden zijn verplicht om altijd een veiligheidsgordel te dragen, zowel voor- als achterin de auto.
 • Ierland heeft een strenge wet voor rijden onder invloed. Bestuurders die deze wet overtreden zullen zwaar bestraft worden.
 • Het gebruik van mobiele telefoons of andere mobiele apparatuur tijdens het rijden is ten strengste verboden. Ook als je stilstaat voor een rood licht of in een file, mag je als bestuurder geen telefoon vasthouden.

De verschillende soorten wegen

Er zijn verschillende soorten wegen in Ierland. Deze variëren van snelwegen en vierbaanswegen tot secundaire wegen met tweerichtingsverkeer en bochtige landweggetjes. De kwaliteit van de wegen is over het algemeen heel goed.

In de Republiek Ierland worden snelwegen aangegeven met een “M” (bijvoorbeeld M50). Rijkswegen worden aangegeven met een “N” (bijvoorbeeld N18). Secundaire wegen kunnen ook vierbaanswegen of wegen met tweerichtingsverkeer zijn. De borden die de afstanden en de maximumsnelheid aangeven, staan in kilometers.

In Noord-Ierland worden snelwegen ook aangegeven met een “M”. De “A” staat voor een hoofdweg en een “B” voor een B-weg. In Noord-Ierland worden de maximumsnelheid en afstanden in mijlen uitgedrukt.

In Noord-Ierland zijn er geen tolwegen, in de republiek wel. Meetstal dient de tol betaald te worden aan een tolhuisje.

Een uitzondering is de M50 rond Dublin. De tol werkt in dit geval met een barrièrevrij systeem, een eFlow Barrier. Dit systeem fotografeert je nummerplaat en onthoudt zo welke reis je precies aflegt. Het is belangrijk dat je de tol uiterlijk om 20.00 uur de volgende dag betaalt. Dat doe je online, bij de aangegeven Payzone-betaalpunten of via LoCall op tel: 1890 501050.

Tips

 • Als je de eerste keer de weg opgaat, kan een houvast handig zijn. Kies bijvoorbeeld een voorligger die aansluit bij je eigen rijgedrag.
 • Bekijk je route vooraf, zodat je weet welke richting je uit moet.
 • Rij rustig en kijk ver vooruit, zo heb je minder schrikreacties.
 • Ga eventueel voor vertrek al eens oefenen op een verlaten parkeerterrein.
 • Maak je vooral niet te veel zorgen, dan gaat het vanzelf goed.
Verkeersborden in Ierland met Galtic
Met de auto door Ierland reizen Galtic

Wegwijzers

In de Republiek Ierland zijn de meeste verkeersborden zowel in het Engels als in het Iers (Gaelic) geschreven. In de Gaeltacht-streken (waar het Iers de eerste taal is) wordt alleen Iers gebruikt. De maximumsnelheden en afstanden worden in kilometer uitgedrukt.

In Noord-Ierland zijn alle verkeersborden in het Engels geschreven. Hier worden maximumsnelheden en afstanden echter wel in mijlen uitgedrukt.

 

Huurwagen

Hou er rekening mee dat het stuur aan de linkerkant is en dat je ook anders zal moeten schakelen.

Om een auto te huren moet je meestal 23 jaar of ouder zijn en ten minste 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.

Handige woorden

Iers / Engels Nederlands
Aire leanaí / Caution children Voorzichtig: kinderen
Bóthar dúnta / Road closed Weg is afgesloten
Clearway Autoweg waar stopverbod geldt
Ceantar coisithe / Pedestrian zone Voetgangersgebied
Crioch / End (ceantar / zone) Einde (zone)
Cúrsa Timpill / Detour Omleiding
Droichid ísle / Low bridges Lage bruggen
Ghualainn chrua / Hard shoulder Vluchtstrook
Géill slí / Yield Voorrang verlenen
Go mall / Slow Langzaam rijden
Rampaí / Ramps Verkeersdrempels
Raon Rothar / Cycle Track Fietspad
Stop nuair a léiríonn soilse dearga / Stop when red lights show Stoppen als het licht rood is
Téich / Stop Stoppen

Bekijk al onze reizen naar Ierland

Schotland Lente Nazomer Zomer 11 dagen

The Gentle East

Het oosten van Schotland brengt je langs onbewogen landschappen, verlaten ruïnes en recht door de wilde whiskystreek van de Cairngorms. Tijdens deze rondreis ontdek je het hart en ziel van de 'Highlands', alsook de groene loofbossen en stille bergketens om helemaal tot jezelf te komen.

Schotland 8 dagen

Scottish Essentials

Weinig tijd en veel zin om het echte Schotland te ontdekken? Dan is dit de reis voor jou. Je logeert drie nachten in het prachtige Edinburgh, waar je jezelf kan onderdompelen in de Schotse geschiedenis, de wereld van de whisky en de gastronomie van Schotland. Vervolgens trek je met de wagen naar Fort William, de buitenhoofdstad van de hooglanden, om de ruige groene natuur in te duiken. Eindigen doe je in het pittoreske Pitlochry.

Schotland 14 dagen

West Coast Explorer

Deze route zet alles in teken van de woeste zee. Van de Vikingen aan de oostkust tot de wonderen van de westelijke peninsula's. Je ontdekt geologische geheimen en geniet op zachte zandstranden.

Schotland Lente Nazomer Zomer 19 dagen

Scotland Full Throttle

Tijdens deze intensieve rondreis kom je langs de mooiste plekken van de Scottish Highlands. Je wordt overspoeld door de pracht en de glorie van de wilde natuur, de intense geschiedenis van de Highlanders en het bruisende stadsleven. Deze reis is voor de avonturier die met volle gas gaat voor een alomvattende roadtrip door Schotland.

Schotland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Scotland Classics

Deze reis bevat alle ingrediënten voor jouw eerste Schotlandervaring: De Highlands rond Glencoe, het dramatische Isle of Skye, de groene oase van het whisky-epicentrum Cairngorms Nationaal Park én een kort verblijf in de Schotse hoofdstad.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

The Ultimate Roadtrip

Deze 16-daagse autorondreis neemt je mee langs de kust van het Ierse eiland. Bezoek onderweg het middeleeuwse Derry, het mysterieuze Belfast het bruisende Galway en natuurlijk ook metropool Dublin.

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Wild Atlantic Way North

Maak een onvergetelijke roadtrip van 14 dagen langs de noordelijke Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway.

Schotland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Family Adventure Scotland

Ervaar het ultieme familieavontuur in oostelijk Schotland. Beginnen doe je in de sprookjesachtige hoofdstad Edinburgh om nadien Aberdeenshire en Cairngorms National Park te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur tussen meren, bergen en langs de kust, snuif geschiedenis op in de vele kastelen en spot het gevarieerde, lokale wildleven.

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Wild Atlantic Way South

Verken de kleurrijke steden en de ruige landschappen van het zuidelijke gedeelte van de- Wild Atlantic Way gedurende deze 16-daagse rondreis.

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.

Schotland 11 dagen

Groepsreis – A Wee Taste of Scotland

Woeste bergen, rokerige whisky, kilts, Loch Ness en doedelzakken: Schotland spreekt al eeuwenlang tot ieders verbeelding. De natuur is er ongeëvenaard, en dat is ook Hollywood niet ontgaan. James Bond, Harry Potter, Outlander en Braveheart legden het prachtige land vast op de gevoelige plaat. Zin om de ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur van Schotland zelf te ontdekken? En doe je dat liever niet alleen? Onze ervaren gids neemt je mee op een reis om nooit meer te vergeten!

Schotland Lente 11 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildleven en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de zeer dramatische Schotse kustlijn.

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.

Schotland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Hike the Great Glen Way

Maak een tocht langs de mooiste Schotse meren tijdens deze 9-daagse wandelvakantie.

Schotland 5 dagen

Citybreak Edinburgh

Al slenterend door de middeleeuwse straatjes raak je betoverd door de mooiste stad van Schotland. De bruisende sfeer, de kleurrijke pubs, de trendy restaurants en musea die je verbazen... Edinburgh valt met geen andere stad te vergelijken door haar uitgesproken identiteit en haar warme inwoners. Bovenop al dat moois bezoek je ook het historische Stirling per trein.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van Ierland & Schotland in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties