Before you go

Before you go

Vertrek je binnenkort op reis naar een van de vele prachtige plekken in Ierland en Schotland? Deze pagina is bedoeld als hulp bij de voorbereiding van jouw reis. We hebben zo veel mogelijk informatie verzameld over alles wat er bij een reis naar de Anglo-Keltische eilanden komt kijken. Met deze nuttige tips bespaar je beslist veel centen, moeite en tijd. Neem dus zeker de tijd om de voor jou toepasselijke paragrafen te lezen.

Wat je moet weten voor je met Galtic op reis vertrekt

De huidige situatie in Ierland:

Sinds 6 maart 2022 werden alle Covid-gerelateerde reisbeperkingen voor Ierland opgeheven.

  • Het is niet langer nodig om het Passenger Locator Form in te vullen of een vaccinatie- of testbewijs te tonen.
  • Het dragen van een mondmasker is niet meer verplicht, maar wordt aangeraden in het openbaar vervoer en gezondheidsinstanties.

De laatste informatie over (terug)reizen naar België vind je op deze website.

De huidige situatie in Noord-Ierland: 

Ook in Noord-Ierland zijn de meeste restricties opgeheven op 18 maart 2022.

  • Het is niet langer nodig om het Passenger Locator Form in te vullen of een vaccinatie- of testbewijs te tonen.
  • Covid-tests zijn niet meer nodig bij aankomst.
  • De meest belangrijke maatregel die nu nog van tel is, is de verplichting van mondmaskers op openbaar vervoer en in openbare gebouwen.
  • Alle bijkomende maatregelen kan je terugvinden op deze website.

Reis je naar de Ierse Republiek? Dan heb je geen reispaspoort nodig, een geldige identiteitskaart volstaat. Gaat jouw reis echter ook naar Noord-Ierland (VK), dan ben je sinds 1/10/2021 verplicht om je een geldig reispaspoort voor te leggen (het bordeauxrode boekje in België). Dit paspoort moet minstens geldig zijn tot en met de dag van je terugreis.

Een reispaspoort kan je aanvragen bij de gemeente. Doe dit zeker tijdig om spoedkosten te vermijden.

Verder neem je best ook je rijbewijs en Europese Ziekteverzekeringskaart mee. Deze laatste kan je gratis aanvragen bij je mutualiteit.

De munteenheid van de Ierse Republiek is Euro, je hoeft dus geen geld te wisselen. In alle grote dorpen en steden kan je geld afhalen aan automaten. De meeste winkels, restaurants en hotels bieden ook de mogelijkheid om met bankkaart te betalen. Met de bekende creditcards zoals VISA en Mastercard kan er ook in grote winkels betaald worden.

In Noord-Ierland betaal je met de Britse pond. Je kan ter plaatse geld wisselen of afhalen in de grote banken. Daarnaast kan je ook op veel plaatsen terecht met je bankkaart. Sommige plaatsen aanvaarden ook Euro.

De algemene voertaal is Engels, maar met een sappig Iers accent. De oorspronkelijke taal, het Iers-Gaelisch is enkel nog bij een minderheid van de Ieren de moedertaal.

Een aantal regio’s langs de Wild Atlantic Way hebben nog het Gaelic als voertaal, deze regio’s worden Gaeltracht genoemd. Dit is vooral rond Galway en Donegal.

In Ierland is het een uur vroeger dan in België en Nederland (zowel tijdens wintertijd als tijdens de zomertijd). Vergeet dus zeker je horloge niet een uurtje terug te draaien wanneer je in Ierland aankomt.

Tijdens je vakantie in Ierland heb je recht op spoedbehandelingen in het ziekenhuis in geval van een plotselinge ziekte, ongeval of verergering van een chronische ziekte. In ernstige gevallen word je op eigen kosten (of die van je mutualiteit) gerepatrieerd naar België, zodra je je daartoe in staat bent.

Je wordt geadviseerd een reisverzekering / bijstandsverzekering af te sluiten voor vertrek, zo kom je niet voor onvoorziene kosten te staan. Hou er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.

Vergeet ook zeker en vast niet om je Europese Ziekteverzekeringskaart (EHIC) aan te vragen bij je mutualiteit. Deze geeft je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval bij een tijdelijk verblijf in Ierland. Als je deze geldige kaart kan laten zien, kunnen de zorgaanbieders de kosten bij jouw mutualiteit verhalen. Zo hoef je zelf niets voor te schieten.

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijks een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt onder meer voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Het kiesnummer voor Ierland is 00353 of +353. Voor België van uit Ierland is dat 0032 of +32.

Gsm werkt uitstekend in Ierland, ook 3G/4G werkt nagenoeg overal. Voor je mobiele verbruik in de EU-zone, IJsland en Noorwegen betaal je nu geen roamingskosten meer. Roamingskosten zijn de tarieven die je betaalt om te bellen, sms’en en surfen op een buitenlands netwerk. Als je vanuit een EU-land belt, sms’t of surft, betaal je daarvoor dus evenveel als thuis (volgens je abonnement). Contacteer je provider bij twijfels.

Door het Brexit-akkoord mogen telecommunicatiebedrijven in Noord-Ierland, Schotland, Engeland en Wales nu wel meer kosten aanrekenen voor bellen, sms’en en mobiel datagebruik. Voorlopig zijn Belgische en Nederlandse telecommunicatiebedrijven niet van plan zijn om de tarieven van roaming in het Verenigd Koninkrijk aan te passen. Wil je er zeker van zijn dat je telefoonfactuur niet hoog oploopt? Bekijk dan vlak voor vertrek de huidige roamingtarieven van jouw eigen provider.

Let op: aan boord van de ferry kunnen roamingkosten wel oplopen als je niet verbonden bent met het EU-netwerk. Vaak is er wifi aanwezig aan boord.

De netspanning in Ierland en het Verenigd Koninkrijk is 230Volt/50herz. Je hebt een adapter type G nodig aangezien de stopcontacten bedoeld zijn voor stekkers met drie platte uiteinden. Je kan deze adapters ook op de ferry of bij het vliegveld kopen.

Noodnummer kantoor:  +32 472 02 05 17

Via het noodnummer zijn wij 24/24 uur bereikbaar voor dringende situaties. Indien het mobiel nummer bezet is, stuur dan een SMS/WhatsApp-berichtje naar dit nummer met de naam van de hoofdboeker erin en eventueel een korte boodschap. Zo kunnen we sneller overgaan tot gerichte ondersteuning.

Noodsituaties Republiek Ierland: 112 of 999

Noodsituaties Noord-Ierland: 999

Je kunt via de bovenstaande nummers contact opnemen met de brandweer, ambulance en politie in Ierland en Noord-Ierland. Als je belt, vraagt de noodhulpverlener je naar het volgende:

  • Het precieze adres van het incident of de noodsituatie en/of opvallende kenmerken in de buurt
  • Routebeschrijving naar de plaats van de noodsituatie
  • Het telefoonnummer waarmee je belt
  • Gegevens over het incident, het aantal betrokken personen

Ambassade in Dublin

1 Elgin Road, Ballsbridge, Dublin 4, Ierland

Ambassadeur Pierre-Emmanuel De Bauw: +353 1 631 52 84

Noodnummer buiten de openingsuren: +353 86 837 74 79

Dublin@diplobel.fed.be

De wegen in Ierland zijn over het algemeen heel goed. Ze variëren van snelwegen en vierbaanswegen tot secundaire wegen met tweerichtingsverkeer en bochtige landweggetjes.

In de Republiek Ierland worden snelwegen aangegeven met een “M” (bijvoorbeeld M50). Rijkswegen worden aangegeven met een “N” (bijvoorbeeld N18). Secundaire wegen kunnen ook vierbaans of tweerichtingsverkeer zijn. De borden die de afstanden en snelheid aangeven staan in kilometers.

Wegen in Noord-Ierland worden snelwegen eveneens aangegeven met een “M”. De “A” staat voor een hoofdweg en een “B” voor een B-weg. In Noord-Ierland worden snelheid en afstanden in mijlen uitgedrukt.

Tolwegen

In Noord-Ierland zijn er geen tolwegen, in de Republiek Ierland echter wel.

Meestal dient de tol betaald te worden aan een tolhuisje. Zorg ervoor dat je steeds een paar losse euro’s bij de hand hebt. Afhankelijk van het tolhuisje kan er met kaart of enkel met muntstukken betaald worden. Een uitzondering is de M50, langs Dublin. Hier werkt de tol door middel van een eFlow Barrier. Dit systeem fotografeert je nummerplaat en volgt hierdoor de gebruikte weg. Het is belangrijk dat je de tol uiterlijk om 20.00 uur de volgende dag betaalt. Dat doe je online, bij de aangegeven Payzone-betaalpunten of via LoCall op tel: 1890 501050. https://www.eflow.ie/

Verkeersregels

Op het hele Ierse eilanden wordt er aan de linker kant van de weg gereden. Inhalen mag alleen langs rechts.

Op een kruising zonder verkeerstekens moet je voorrang verlenen aan bestuurders op de hoofdweg. Op een kruising van gelijkwaardige wegen zonder verkeerstekens moet je voorrang verlenen aan bestuurders van rechts.

Op een rotonde rijdt het verkeer met de klok mee. bij het naderen van een rotonde dien je al de richting aangeven die je na de rotonde wilt volgen:

  • Naar links (een kwart rotonde): geef continu richting aan naar links.
  • Rechtdoor (halve rotonde): geef eerst geen richting aan en geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag vóór de afslag die je wilt nemen, bent gepasseerd.
  • Naar rechts (driekwart rotonde): geef eerst richting aan naar rechts en geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag vóór de afslag die je wilt nemen, bent gepasseerd.

Alle inzittenden zijn verplicht om altijd een veiligheidsgordel te dragen, zowel voor- als achterin de auto. Ierland heeft een strenge wet voor rijden onder invloed, bestuurders die deze wet overtreden zullen zwaar bestraft worden. Tot slot is ook het gebruik van mobiele telefoons of andere mobiele apparatuur tijdens het rijden is ten strengste verboden. Ook wanneer je voor een rood licht staat of in een file, mag de bestuurder geen telefoon vast houden.

Wegwijzers

In de Republiek Ierland vermelden de meeste verkeersborden zowel Engels als Iers (Gaelisch). In de Gaeltachtstreken (waar het Iers de eerste taal is) wordt er alleen Iers gesproken. Snelheden en afstanden worden in kilometer uitgedrukt.

In Noord-Ierland gebeurt echter alles in het Engels. Hier worden afstanden overigens ook uitgedrukt in mijlen.

Tanken

In Ierland is tanken over het algemeen duurder in het centrum van grotere steden en langs auto(snel)wegen en het goedkoopst bij tankstations die verbonden zijn aan grote supermarkten (zoals Asda en Tesco).

Langs de snelwegen liggen de tankstations vaak ver uit elkaar. Tank dus zeker op voorhand genoeg, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Grensovergang

Gaat jouw reisroute door zowel de Republiek Ierland als Noord-Ierland? Dan moet je in het bezit zijn van een reispaspoort. Dankzij de Common Travel Area zal er geen grenscontrole zijn, maar tijdens reguliere controles moet je uiteraard wel je reispaspoort kunnen voorleggen.

Bezoek je een distilleerderij en wil je graag een fles whisky meenemen naar huis? Hou dan wel rekening met invoerrechten: je mag slechts één liter sterke drank invoeren van Noord-Ierland naar de Republiek Ierland.

Tips

  • Kies in het begin een voorligger uit die aansluit bij je eigen rijgedrag, op deze manier heb je een houvast.
  • Bekijk je route vooraf, zodat je weet welke richting je uit moet.
  • Rij rustig en kijk ver vooruit, zo heb je minder schrikreacties.
  • Ga eventueel voor vertrek al eens oefenen op een verlaten parkeerterrein.
  • Maak je vooral niet te veel zorgen, dan loopt het vanzelf goed.

Handige woorden in het verkeer

Iers / Engels Nederlands
Aire leanaí / Caution children Voorzichtig: kinderen
Bóthar dúnta / Road closed Weg is afgesloten
Clearway Autoweg waar stopverbod geldt
Ceantar coisithe / Pedestrian zone Voetgangersgebied
Crioch / End (ceantar / zone) Einde (zone)
Cúrsa Timpill / Detour Omleiding
Droichid ísle / Low bridges Lage bruggen
Ghualainn chrua / Hard shoulder Vluchtstrook
Géill slí / Yield Voorrang verlenen
Go mall / Slow Langzaam rijden
Rampaí / Ramps Verkeersdrempels
Raon Rothar / Cycle Track Fietspad
Stop nuair a léiríonn soilse dearga / Stop when red lights show Stoppen als het licht rood is
Téich / Stop Stoppen

Dankzij het milde zeeklimaat zijn de temperaturen heel aangenaam met een zomers gemiddelde van 18°C. Over het algemeen krijgt de kant van Dublin het beste weer, niet voor niets noemen de Ieren dit ‘the sunny southeast’.

Het is sterk aangeraden om enkele dagen voor afreis het weerbericht te bekijken. Hou er rekening mee dat ook dit veranderlijk kan zijn. Daarnaast hangt het weer ook sterk af van de regio. Maak je een rondreis, dan voorzie je je best op verschillende weerstypes. In het binnenland kan de temperatuur heel aangenaam zijn, maar eens je naar de kust trekt, kan er een koudere wind opsteken die de gevoelstemperatuur snel doet dalen.

Daarnaast zijn er in Ierland heel wat hoogteverschillen. Plan je om de bergen in te trekken, dan kan er ook een sterke schommeling zijn in temperaturen. Op sommige plekken kom je zelfs nog restjes sneeuw tegen. Deze wisselvallige temperaturen zorgen ervoor dat je best verschillende types kledij meeneemt. Zorg ervoor dat je combinaties kan maken met enkele kledingstukken, zo hoef je niet voor elke dag een andere outfit mee te nemen.

Laagjes

Kies voor dunne laagjes. Op deze manier kan je inspelen op temperatuurverschillen doorheen de dag. Plan je een wandeling langs de kust? Dan kan de wind de gevoelstemperatuur snel doen dalen.

Warme trui

Kies bij voorkeur voor een wollen trui of fleece. Ook in de zomer kan deze van pas komen.

Wind- en waterdichte jas

Voor plotse regenbuien is een waterdichte regenjas zeker en vast een must. Plan je om een nieuwe jas aan te schaffen? Hoe hoger de waterkolom is, hoe waterdichter het materiaal.

Lange en korte broek

Twee types broeken kunnen handig zijn. Kies bij voorkeur niet voor een jeansbroek, deze zitten minder comfortabel tijdens het wandelen en zullen minder snel drogen na een regenbui.

Comfortabele wandelschoenen en/of sandalen

Wandelschoenen zorgen voor extra stevigheid tijdens het wandelen en zijn vaak ook waterdicht, wat handig is bij wandelingen door drassige gebieden.

Extra’s op het lijstje:

  • Zonnebril
  • Paraplu
  • Zonnecrème
  • Reisadapter voor type G (stopcontacten zijn anders dan in België/Nederland)
  • Herbruikbare waterfles (kraantjeswater is perfect drinkbaar en kan je overal bijvullen)
  • Dagrugzak
  • Kredietkaart met reliëfbedrukking (bij huren huurwagen)

In tegenstelling tot vroeger is Ierland een echte topbestemming voor fijnproevers. Heel wat steden hebben een eigen foodfestival en pronken met hun lokale producten. Vooral in de grotere steden kan je toprestaurants terugvinden. Niet zo’n fan van de fijne keuken? Dan kan je in elke pub terecht voor een goede, stevige maaltijd. Daar kan je vaak vanaf 18u tot 22u dineren in een gezellige sfeer. Ook lunchen kan je hier vlot doen. Vaak kan je voor slechts een tiental euro al een mooie maaltijd nemen.

Ieren zijn absoluut fan van aardappelgerechten. Die zal je dan ook terug vinden in de typische Irish Stew, de Ulster Fry en Boxty pannenkoeken. Verder is ook het Irish soda bread niet te missen en verse zeeproducten zoals zeewier, oesters, verse vis…

Enkele aanraders: de Engelse markt in Cork, Foodfestival en Galway en culinaire tour in Dublin.

Het klimaat in Ierland staat onder invloed van de Atlantische Oceaan. Dankzij een warme golfstroom heeft Ierland een mild zeeklimaat. De meest kenmerkende eigenschap van het weer is de veranderlijkheid. Perioden van bewolking en regen worden snel afgewisseld met lange periodes van zonneschijn. Het voordeel daarvan is dat, wanneer het regent, het ook ineens weer kan opklaren met prachtige foto’s als gevolg. Denk maar aan dreigende wolken met een straal zon erdoor.

In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur 8°C boven het vriespunt en in de zomermaanden ligt dit net iets onder de 20°C. Daarmee zal je steeds een trui bij de hand moeten hebben samen met je regenjas, maar ook een licht t-shirt kan niet ontbreken in jouw bagage.

Op vakantie gaan gaat vaak gepaard met het uitzoeken van een aantal leuke souvenirs om mee te nemen naar het thuisfront. De bekendste souvenirs uit Ierland zijn handgemaakte producten, zoals het handgeweven Donegal tweed, de ruwe Aran-truien, heerlijk zachte schapenvachten, fijn linnen, kristalwerk uit Galway of Waterford en porselein uit Belleek.

Ook vind je er vele gouden en zilveren sieraden en prachtige gevlochten manden. Hou je meer van symbolische souvenirs? Dan kan je opteren voor een van de Keltische symbolen of Shamrocks (het bekende klavertjevier). Fan van een goede fles whiskey? Kies dan voor Jameson of Bushmills of misschien bezoek je wel Clonakilty distillery en kan je daar een lekkere fles whiskey of gin kopen. Let op met zalm of kaas. Dit mag je vanuit Noord-Ierland niet meebrengen.

Duurzaam op reis met Galtic

Bij Nordic Collection werken we er hard aan om onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken. Om veilig reizen naar de mooiste bestemmingen ook voor toekomstige generaties mogelijk te maken, zetten we ons in om onze impact op sociaal, economisch en milieugebied te verbeteren. Ook jij kan hierbij je steentje bijdragen door op bestemming volgende tips te gebruiken.

Op reis worden er heel veel plastiek flesjes water gekocht. Dit heeft een grote impact op het milieu en is makkelijk op te lossen door een eigen drinkbus mee te nemen en te hervullen met kraantjeswater. Overal in Ierland is het kraantjeswater perfect drinkbaar, een makkelijk toe te passen tip dus.

Dit is misschien wel de meest logische tip maar ook zeer belangrijk. Neem je afval altijd mee en laat niets achter als je even ergens gezeten hebt. De natuur op onze bestemmingen is zo mooi dat het jammer zou zijn dat dit naar beneden gehaald wordt door plastic flesjes of verpakkingen. Wil je een extra steentje bijdragen neem dan afval dat je onderweg ziet liggen mee en gooi het later in de vuilnisbak.

De meeste hotels waar we mee samenwerken zetten sterk in op lokale gerechten. Er zijn tal van heerlijke producten die je kan proeven die je thuis niet vindt of toch niet met dezelfde kwaliteit. In de Ierse keuken wordt sterk ingezet op ambachtelijke producten, recht uit de natuur. Door naar kleine restaurants te gaan of plaatselijke producten in de supermarkt te kopen steun je ook nog eens de lokale economie!

Door niet onnodig lang onder de douche te staan of de kraan niet te lang te laten lopen kan je met een kleine moeite je watergebruik sterk doen dalen. Daarnaast kan je je handdoek zeker meer dan één keer gebruiken.

Toerisme is sterk gegroeid in Scandinavië de laatste jaren. Hoewel het toerisme sterk verspreid is, is het toch belangrijk om erop te letten dat je de lokale bevolking niet stoort. Zo ga je best niet gewoon op de weg stoppen bij een mooi uitzicht maar maak je beter gebruik van één van de vele, mooie plekken die gemaakt zijn om even te pauzeren. Dit is meestal bij de mooiste landschappen en je hebt er vaak voorzieningen zoals picknicktafels en toiletten.

Door dit zelf te voorzien vermijd je dat je op hotel telkens de kleine busjes shampoo en douchegel moet gebruiken. Ook hier bespaar je weer heel wat plastic mee!

Hiervoor heb je een waaier van zaken waar je op kan letten. Hou je aan de regels als je een natuurgebied bezoekt en probeer zo veel mogelijk op de paden te blijven. Vermijd excursies waar dieren niet goed behandeld worden. Je kan onze POI’s gebruiken om excursies te vinden waar de dieren zeker goed verzorgd worden. Vermijd daarnaast ook gerechten van bedreigde dieren zoals walvissen.

Op onze bestemmingen dragen ze natuurbehoud hoog in het vaandel. Het begrip duurzaamheid is er vaak al verder gevormd dan bij ons en dit merk je in o.a. de transportmogelijkheden maar ook in de supermarkt en de natuurgebieden. Door op deze, vaak kleine dingen, te letten kan je nuttige tips mee naar huis nemen om daar te gebruiken. Op die manier verspreiden deze zaken zich sneller en kan je bij je thuis ook andere mensen inspireren.

Een tip die je zeker ook thuis kan toepassen is om meer vegetarisch te eten. Vele studies hebben aangetoond dat vlees een enorme impact heeft op onze planeet. Door meer vegetarische alternatieven te eten verminder je de uitstoot van CO2, watergebruik en dierenleed. Dit is dus een tip waarmee je een grote impact hebt die zeer ver rijkt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van Ierland & Schotland in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties